Redaktionsbloggen

Iris Bergcrantz är en av artisterna på Hälsinglands Visfestival. Bild: Nadja Hallström

Premiär för nya visfestivaler i sommar

12 jun 2023

Nu på lördag den 17 juni är det premiär den allra första upplagan av Hälsinglands Visfestival på Alirs Öga i Söderhamns kommun. På scen väntar artister som Bo Sundström, Monica Törnell och Iris Bergcrantz.

Vi ber festivalansvarige Tomas Lingman att berätta lite om bakgrunden.

Hur föddes idén till festivalen?

– Alirs Öga är en väldigt speciell plats uppe i Hälsingland. Det är norra Europas största naturkonstverk och jag och några andra kände att man borde göra något där. Konstverket är en form av amfiteater som gjordes av två konstnärer i samband med att man byggde den nya järnvägen på 1990-talet.

Varför blev det just en visfestival?

– Det känns som att den här musiken passar bra in där, ute i skogen bland berg och dalar och Hälsinglands blå berg i bakgrunden. Det känns också som att visa som genre har fått ett väldigt uppsving. Sen är ju inte en visartist i dag vad den kanske var på 1970- och 1980-talen. Det har förändrats, men det är väl bara spännande att det kommit fram nya unga artister som sätter sina avtryck i visgenren.

Du samarbetar också med Anders Westin som skapat en ny visfestival nere i Varberg?

– Ja, Anders som är min vän och kollega har hittat en plats i Varberg som också är väldigt unik och där det inte gjorts några arrangemang tidigare. Så det kändes naturligt att skapa två nya visfestivaler.

Varbergs Visfestival hålls den 19 augusti på Getterön på gångavstånd från Varbergs centrum. Här blir det artister som Sofia Karlsson, Uno Svenningsson och Jenny Almsenius.

Text: Sunniva Brynnel


Fler recensioner

Annonser