Redaktionsbloggen

Sofia Berg-Böhm och Anna Möller har en barnföreställning ihop. Bild: Johanna Huss

Premiär för barnföreställning om besatt professor

20 jan 2020

Musik hjälper människan att finna, utforska och uttrycka våra innersta känslor. Musiken hjälper också människor att samlas kring en gemensam sak, och har så gjort i alla tider. Barnföreställningen Historien om en sång lyfter fram musikens mångsidighet med hjälp av en besatt professor samt en koffert fylld av toner.

– Föreställningen handlar om professor Tonert Låtberg som är besatt av att spela in ljud, musik och melodier. Han sparade allt i sin koffert och lyssnade på inspelningarna varje dag. För man måste lyssna på musiken, annars kan tonerna bli nedstämda och glömmas bort, berättar sångerskan och skådespelerskan Sofia Berg-Böhm.

Tonert Låtberg svepte med breda geografiska penseldrag i sitt sökande efter musik och Sofia Berg-Böhm samt sångerskan och spelmannen Anna Möller följer i hans fotspår.

– Vi spelar sånger från olika kulturer. Födelsedagslåtar, vaggvisor och festlåtar. Musik med olika stämning som beskriver människans olika känslor och skeden i livet.

Kan det uppmuntra barn att utforska sitt känsloliv?
– Precis. Vad musiken gör med en. Vi har en låda som heter känslolådan. Det finns musik som kan göra en rädd till exempel, eller ledsen, melankolisk, glad … och kär!

När Lira pratar med Sofia Berg-Böhm håller hon tillsammans med Anna Möller och regissören och manusförfattaren Johanna Huss på att arbeta fram föreställningen.

– Vi håller på för fullt och jobbar. Men att jobba med Anna på scen är väldigt lätt och kul. Dessutom har hon visat sig vara en väldigt begåvad skådespelare! Som om hon inte gjort något annat. Hon bara gör … Liksom, ”okej, då kör vi!”

Sunniva Brynnel

Fotnot: Historien om en sång har premiär på Stallet i Stockholm den 26 januari.

(ur Lira #4 2019)


Fler recensioner

Annonser