Redaktionsbloggen

Martina Almgrens projekt This song of mine kan höras på Pustervik under Planeta. Bild: Donovan von Martens

Planeta bjuder in till festival

26 okt 2020

I morgon tisdag invigs årets upplaga av Planetafestivalen i Göteborg med Västra Götalandsk omnejd. Musik, dans, workshops och barnaktiviteter med rötter från världen runt, på allt från Kulturhuset Oceanen till Blå Stället och Hjällbo kyrka, fram till den 1 november. Och, nytt för i år, ibland även online – ett urval av programpunkterna strömmas på webben.

På själva invigningen i morgon på Musikens Hus möter vi två spännande live-akter: namntunga trion Morango där Tobias Grim, Karolina Vucidolac och Finn Björnulfson spelar brasilianskt, samt kvintetten Corazonada som bjuder upp till kubanska boleros.

Årets Planetapris tilldelas Eddie Wheeler. Bild: Hilda Randulv

Men kvällen ägnas också åt att delas ut Planetapriset för årets inspiratör, som i år går till artisten, arrangören och ”samhällspåverkaren” Eddie Wheeler – en sann eldsjäl och lokalprofil med som drivkraft att verka för bättre villkor för funktionsvarierade i kulturlivet.
– Eddie Wheeler får priset för att han inspirerar blivande och verksamma arrangörer att skapa välkomnande och tillgängliga kulturarrangemang, säger Vanessa Labañino, juryns sammankallare och sekreterare.

– Att vara en arrangör är en maktfaktor. Att funkisar syns i kulturlivet både som publik och arrangörer är utvecklande för oss själva och för demokratin i stort, säger Eddie Wheeler. 

Bland alla konserter kan nämnas torsdagens konsert på Pustervik (i regi av Jazzföreningen Nefertiti) med slagverkaren Martina Almgren som tillsammans med oudspelaren Ahmad al Khatib, sångerskan Karin Burman och basisten Owe Almgren tar sig an poesi av den indisk-bengaliske poeten Rabindranath Tagore.

Eller vad sägs om: afrobrasilianskt svängande Caramatu, grekiska rembetikokvartetten Tiganites Meres, och World Music Culture Club-mötet mellan Celso Paco, William Olsson, Jonas Åkerlund och David Bäck?

Hela programmet finns här: planeta.se/

PL

Annonser