Redaktionsbloggen

Petter Eldh vinner prestigefullt tyskt jazzpris

17 maj 2022

Den Berlinbaserade svenske basisten, kompositören, producenten och bandledaren Petter Eldh har utsetts till årets mottagare av den ytterst prestigefulla tyska utmärkelsen SWR Jazzpreis.

Priset är det äldsta tyska av sitt slag och utgörs förutom äran av en check på 15 000 euro.

Den mångsidige Petter Eldh är måhända – än så länge – lite av en doldis i Sverige men har på senare år hörts och uppmärksammats allt mer på den europeiska jazzscenen.

Till hans projekt hör det ofta hyllade tysk-finsk-svenska bandet Koma Saxo och trion Enemy med välrenommerade pianisten Kit Downes and trummisen James Maddren, vars skivor ges ut av engelska Edition. Där gav Petter Eldh också ut den eklektiska soloutflykten Projekt drums vol 1 häromåret. Och i trion Point Vrt Plastik spelar han med den brännheta pianisten Kaja Draksler.

Motiveringen, i undertecknads något skraltiga översättning från tyska, lyder:

”Med Petter Eldh är det en musiker med en präglande vikt i den internationella improvisationsscenens nätverk som vinner SWR Jazzpreis. Hans energiska och empatiska kontrabasspel i ensembler som Point Vrt Plastik. Django Bates Beloved Trio eller Kit Downes Trio är enastående. I samma utsträckning har Petter Eldh satt innovativa accenter som bandledare, kompositör, producent och arrangör med sin kvintett Koma Saxo och sitt Drums Projekt.”

Priset delas ut den 10 oktober i samband med festivalen Enjoy Jazz i Ludwigshafen, där trion Enemy också kommer att spela.

Patrik Lindgren

Annonser