! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Ensemblen Gläntan försöker reda ut vems instrument som är vems... På bilden Kajsa Nilsson, Astrid Le Clerck, Joakim Milder, Gaianeh Pilossian, Jessie Langhard, Magdalena Meitner, Britta Virves, Christian Spering och Peter Danemo själv med en något ovan klarinett. Bild: Mika Anagrius.

Peter Danemo gläntar på dörren till sin nya ensemble

14 jan 2020

En klassisk rad av Tomas Tranströmer – det finns mitt i skogen en oväntad glänta som bara kan hittas av den som gått vilse – fick inspirera till namnet på trumslagaren och kompositören Peter Danemos mixgrupp av jazzmusiker och klassiska diton som handplockades för ett beställningsverk till Sveriges Radio P2.

Gläntan kallar de sig följaktligen, och så här beskriver Danemo tillvägagångssättet:
– Jag ville ha en blandning av olika musikalisk bakgrunder och spelstilar då det utökar den musikaliska paletten. Idén var att starta helt utan noterad musik och tillsammans hitta sätt att improvisera och kommunicera där alla trivs, berättar Peter Danemo.

Han beskriver musiken som ”melodisk, klangrik och rytmisk men att den också kan vara kärv och sträv. Både ljus och mörk.”

Urpremiären för verket skedde på Fasching i oktober men nu på fredag den 17 januari får göteborgarna en chans, när hela den nio personer starka ensemblen kommer till Nefertiti.

PL

Annonser