Redaktionsbloggen

Bilder: Jenny Baumgartner (Sousou Cissoko), Melodi (Päyam Tabatyabayi), Lars Jansson (Thomas Andersson Wij), Ida Borg (Sarah Riedel).

Päyam Tabatabayi en av hela tio nya Taubestipendiater

23 jun 2021

I vanliga fall delas endast ett Taubestipendium ut årligen, men just detta pandemiår valde Skap – en intresseorganisation för Sveriges musikskapare – att dela ut hela tio stipendier till musiker som verkar i Evert Taubes anda.

De senaste åren har storheter som Lena Willemark, Sofia Karlsson och Ola Magnell fått priset, och i år hittar vi bland namn som Thomas Andersson Wij, Sousou Cissoko, Lars Demian, Åsa Jinder, Per ”Plura” Jonsson och Sarah Riedel även Päyam Tabatabayi, som vi porträtterade i Liras vårnummer.

Faksimil ur Lira #1 2021. Bild: Rebecca Schelin

Musikern Päyam Tabatyabayi kom till Sverige från Iran för fem år sedan och fastnade snabbt för just Evert Taubes sångskatt. Han är själv sångare och spelar bland annat stränginstrumentet sitar, och berättar så här i intervjun med Rebecca Schelin kring hur Taubes musik blev hans ingång till den svenska kulturen:

– När jag läste och lyssnade mer på Evert insåg jag att han är en fulländad konstnär. Hans berättande och beskrivande texter tog mig djupt in i hans värld. Jag var i naturen och ute på havet, promenerade på gamla gator, dansade vals och upplevde kärlek, säger han och fortsätter:

– Det fick mig att le och gråta och det gav mig även perspektiv på svensk historia och kultur. Tack vare de rena, intima och själfulla melodierna som bjuder in alla generationer oavsett kultur och bakgrund kände jag mig mindre ensam.

Päyam Tabatabayi har de senaste åren framfört sina egna tolkningar av Taubes sånger på scen och i november 2020 tilldelades han även den nyinrättade stiftelsen Taubes Världs stipendium.

PL

Annonser