Redaktionsbloggen

Partystämning med folkmusikens funkigaste storband

17 okt 2022

Folk All-in Band
Kulturhuset Stadsteatern Studion, Stockholm 15 oktober 2022

Det tar inte många sekunder efter att Folk All-in Band klivit på scenen innan det tomma dansgolvet plötsligt är i full gång, och så förblir det under hela konserten. Och inte undra på, när svensk folkmusiks största storband bjuder på fullt ös. Det femton medlemmar starka FAB, som de kallas, drar igång med en tunggungande vals och växlar sedan mellan drygt tjugo polskor, schottisar, polkor och förstås fler valser, ständigt dansvänliga.

Blåssektionen med trombon, trumpet och två saxar klämmer i med feta och tajt synkoperade funkiga instick där särskilt Daniel Reids barytonsaxofon ger en rejäl kraft. Trummisen trycker på med rockig tyngd eller lägger discokomp, gitarr och mandolin pumpar fram intensiva riff och cellisten Jonas Bleckman står ofta upp och öser loss. Framför allt detta finns de tre fiolerna som trots den späckade ljudväggen ändå når ut med melodierna. 

Då och då lugnas det hela ner en aning, som i en finsk brudvals, men snart är intensiteten på topp igen. FAB bjuder dessutom på en helt nysläppt låt som till stor del är Imperial march från Star Wars i polska-klädsel, och pianisten och bandledaren Karl-Johan Ankarblom briljerar som vanligt i arrangemangskonsten.

Det är med andra ord rejäl partystämning både på och framför scenen i två timmar, med glitterkläder, snygg ljussättning och ett väldigt sväng. Fullständigt ”FABulous”!

Text & bilder: Rasmus Klockljung

Annonser