Redaktionsbloggen

Mikael Marin och Olov Johansson redo för mer Väsen. Bild: Mikael Marin

Nytt på gång från Väsen

6 feb 2023

Nedskalningen av Väsen till en duo har inte lett något motsvarande minskning av verksamheten, snarare tvärtom. Nu meddelar Olov Johansson och Mikael Marin att ett helt nytt album är inspelat och klart för utgivning.

Melliken heter den arton låtar långa skivan, döpt efter smeknamnet på spelmannen Per Persson Menlös från Hedesunda vid Dalälven i södra Gästrikland. I en pressrelease berättar duon att det traditionella låtarna på skivan – som blandas upp med egna, nya kompositioner – alla kommer från området längs den nedre Dalälven ”där den forsar, breder ut sig i stora fjärdar och bildar gräns mellan Gästrikland och Uppland. Här har spelmännen framför allt spelat nyckelharpa och fiol.”

Albumet kommer att släppas på cd den 1 mars medan den som vill lyssna digitalt får vänta en månad – först 2 april släpps musiken lös på allehanda digitala plattformar. Tre av de nya låtarna går att smyglyssna på här.

En mindre releaseturné väntar i början av mars, med spelningar i Torsby, Bollnäs och Örebro, och i mitten av månaden inleds så gruppens längsta USA-turné hittills. Efter sommarens sedvanliga cykelturné väntar även en turné i september, då tillsammans med Ale Möller i både Sverige och Danmark. Innan allt detta går det också att se duon i Uppsala på Reginateatern den 11 februari, med Bengan Janson som gäst.

PL


Fler recensioner

Annonser