Redaktionsbloggen

Amanda Arnborg aktuell med ep. Bild: Jesper Johansson

Nya skivor i korthet – sommaren 2023

31 maj 2023

Amanda Arnborg: Vi blev som dom (Ostron Records)
Jazziga singer-songwritern Amanda Arnborg (tidigare Andréas) presenterar fyra nya sånger (och ett mellanspel) på en finstämd, lite sorgset melankolisk men ändå förtröstansfull liten ep där Erik Björksten agerar parhäst på gitarr.

Noura Bechiri: När du inte kan sova (Egen utgivning)
Den svenska vokaljazzen mår kanske bättre än någonsin och det fortsätter att komma nya talanger. En av de senaste är blott nittonåriga stockholmaren Noura Bechiri som här debuterar storstilat med tre egenskrivna låtar på svenska, kompad av Cornelis Carlsson Åström på piano, Gustaf Berg på kontrabas och Frans Lekberg vid trummorna.

Erik Adner Wallander: Kontraster (Egen utgivning)
Fortfarande mitt i jazzstudierna men redan flitig med att ge ut egen musik är denne 22-årige pianist och kompositör från Malmö. Detta sju spår lilla men fina album följer en ep från 2021 och har redan följts upp av singeln Ringar på vatten i mitten av maj.

JoySpring: Max inspiration (Egen utgivning)
Lättsam vokaljazz kunde vara rubriken för det här minialbumet där sångerskan Chris Bendz med sextett framför sex egenskrivna låtar på så vitt skilda teman som AI, en särdeles varm sommar och grannens katt. Texter och historierna bakom sångerna finns på chrisbendz.se.

Vädur: The lonely whale EP (Egen utgivning)
Medlemmarna kommer från vitt skilda håll (Japan, Nederländerna, Norge och Sverige) och bakgrunder (folk, jazz, klassiskt) men sammanstrålade på Ingesunds folkhögskola där folkmusikkvintetten Vädur bildades. Med två fioler, kontrabas, gitarr och trummor presenterar de sig här med fyra egenskrivna låtar i nordisk tradition.

Kalasfolket: Heavy näver EP (Egen utgivning)
Den här riviga kvartetten har vi nämnt i spalterna tidigare och nu är de på’t igen med en ny liten ep med fyra rockigt arrade folklåtar, alla nyskrivna men rotade i såväl svensk folkmusik som klassisk tung rock. Eller som de själva svarar på frågan: ”Folkmusik eller rock’n’roll? Ja!”

John Edwin: Banjomusik från Republiken Jämtland  (Egen utgivning)
Peter ”John Edwin” Danielsson följer upp skivan Hillbilly från Målilla, som var hans debut på svenska och utgick från uppväxtens Småland. Numera är det Östersund som gäller och nio nya eftertänksamma låtar på sång, femsträngad banjo och fotstamp. 

Gideon Jeremia: Du kommer aldrig ta Manhattan (Fränke)
Malmöbaserade Gideon Jeremia är en singer-songwriter som gör skir men jordnära americana på skånska med fingerplockad gitarr och frikostigt med falsettsång. Några av de första singlarna samlas på ep:n här, där titelspåret sticker ut med klar hitpotential.

Texter: Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser