Redaktionsbloggen

Arvsmassan håller behörigt avstånd. Bild: Catarina Olausson

Nya skivor i korthet – folk/roots

21 sep 2021

Magnus Rydlöv: Fyledalen
(2134906 DK Records)
Magnus Rydlöv spelar det mesta själv på detta sitt debutalbum, växlande mellan tvär- och traversflöjt, offerdalspipor, klarinett, gitarr och mandolin, men får ibland understöd av kollegor som Claes Ottelid och Per Knagg. Instrumentala sånger i folkton, trivsamt, fint och välgjort – finns på närmaste strömningstjänst.

Emmi & Räfven: Skepp som mötas
(Overseas/Naxos)
Hur låter det när de stökiga folkpunkarna i Räfven möter musikalstjärnan Emmi Christensson? På deras gemensamma skiva är det i alla fall varannan dans som gäller, än stillsamt och skimrande, än busigt med fart och fläkt. Nyskrivet blandas med klassiker som Mio min Mio och Emil-låten Bom-sicka-bom. Inte bara, men primärt för de yngre ibland oss!

Freddie Nyström Band: Äntligen måndag
(Nyström Production)
Gitarristen, sångaren och bluesmannen Freddie Nyström är flitig med utgivningarna – det här är fjärde albumet på fyra år med bandet. Nyskriven blues på svenska är alltid en utmaning men Nyström skriver fyndiga texter som både nickar respektfullt mot traditionen och lattjar med den, lite göteborgskt skälmskt så där, och monterar sedan sångerna i ganska enkla men effektiva ramar.

Arvsmassan: Träda
(Håglöshet)
Spännande detta! Instrumentalduon Jon Ekström och Pelle Andersson har till sin andra skiva tagit in den banjospelande Jesper Lindberg och tillsammans väver de sakta och trevande samman ödsliga klanger från banjon, pedal steel och analogsyntar i en tät, murrig, knastrig och högst gråsvart tablå som lätt hade kunnat låta retro eller sökt men tvärtom känns extremt här och nu och levande.

Sara Parkman: Live på Clandestino Festival
(Clandestino Institut)
Under förra årets Clandestino var Sara Parkman inte bara gästcurator utan i slutändan en av få akter som faktiskt kom att spela live, den enda dag festivalen bantades ner till i pandemins spår. Konserten hölls i den akustiskt spännande Hagakyrkan för femtio lyckliga själar men finns nu utgiven digitalt och på vinyl.

Gil Felix: Enfim
(Brazilian In Music)
Sångaren Gil Felix, ursprungligen från Salvador de Bahía, flyttade till Stockholm 2020 och i bagaget hade han med sig en 25-årig karriär som artist inom ett brett fält från samba och bossa till reggae och afrikanskt. Enfim är hans första skiva tillkommen med Sverige som bas och är en lättsam samling sånger i varm och positiv anda.

texter: Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser