! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Robin Cochrane lanserar Mariamapodden. Bild: Dragan Popovic

Ny podd berättar historierna bakom invandrade musiker

15 feb 2021

Vi har hört dem från scen – nu är det dags att höra historierna bakom musikerna. Nu lanseras en ny podd där vi får komma musiker som invandrat till Sverige inpå livet, och först ut är ett samtal med slagverkaren Juan Romero.

Mariamapodden är namnet du ska söka efter och det är slagverkaren och musikaliske mångsysslaren Robin Cochrane som är initiativtagare.
– Det finns en röd tråd i alla projekt jag driver, och det är att jag brinner för musik som inte är så väl representerad i Sverige. Musik som brukar gå under namnet världsmusik.

Robin Cochranes intresse för musik från olika delar av jordens hörn föddes tidigt.
– Mina föräldrar är folkmusiker och vi hade musiker från andra kulturer som bodde hos oss, vi tog emot grupper som kom och spelade. Jag minns särskilt en kör från Sydafrika som bodde hos oss 1987, under apartheid. Det gjorde starkt intryck på mig.

Robin Cochrane berättar om hur han brukade spela på kurdiska fester under sin uppväxt och nämner också Faluns folkmusikfestival som ett vattenhål.
– Falun var mitt Woodstock när jag var liten, det var som en dröm! Och då hade jag något slags hippieaktig bild om att nu kommer alla kulturer blandas och det kommer bli bättre och bättre. Men så tycker jag inte att det har blivit i det svenska samhället. Jag tycker att vi borde ha kommit längre vid det här laget.

Mariamapodden bjuder på ett avsnitt i veckan och första intervjun släpptes den 9 februari, ett samtal med slagverkaren Juan Romero.
– Några av de musiker som intervjuas i podden är slagverkaren och sångerskan Liliana Zavala och Ebo Krdum. Jag tror att Liraläsarna kommer att känna igen de allra flesta. Det är etablerade musiker som skapat sig något i Sverige och gör superintressant musik i olika sammanhang. Folk som expanderat vårt musikaliska universum.

Podden är helt på svenska och riktar sig till svenska lyssnare.
– Jag tror att det finns ett stort värde i att den riktar sig till svenskar. All min verksamhet gör inte det, men just Mariamapodden har ett kulturpolitiskt värde. Så det är viktigt att vi pratar svenska och diskuterar saker som rör Sverige och hur det är att komma hit från andra länder. Man lär sig otroligt mycket om Sverige genom att prata med folk som inte är födda här!

Robin Cochrane är noggrann med att nämna viktiga stöttepelare för existensen av ett mångkulturellt musikliv i Sverige.
– Thomas Gylling är den viktigaste personen för hela Mariamapoddens existens. Det var framförallt hans radioprogram Rytmdoktorn och Pang pang krokodil jag lyssnade på när jag var liten och han är en hjälte för alla som har koppling till Afrika, Karibien, Latinamerika och andra delar av världen. Sen har vi Ale Möller, och också Mats Einarsson som har jobbat på P2 sen jag var liten och sänt livekonserter med sån här musik.

Sunniva Brynnel

(ur Lira #1 2021)

Länk till första avsnittet med Juan Romero
Länk till andra avsnittet, med Celso Paco

Annonser