Redaktionsbloggen

Malin Wättring och William Soovik ligger bakom Gothenburg Art Ensemble. Bild: Amanda Andréas

Ny musik för stor ensemble får plattform i Göteborg

11 aug 2022

Fredag och lördag den 19-20 augusti är det scenpremiär för ett nytt, ambitiöst projekt med Göteborg som bas. Gothenburg Art Ensemble är ett storband som spelar nyskriven modern jazz- och improvisationsmusik med inspiration från såväl konstmusik som pop.

Bakom initiativet finner vi Malin Wättring och William Soovik, bägge välbekanta i olika sammanhang på Göteborgsscenen, saxofonisten Wättring kanske främst med sin egen prisade kvartett men även i just trummisen Sooviks kvintett Grand Finale.

Men lusten fanns också hos bägge att skriva musik för en större ensemble och för detta ändamål skapades den 17 musiker starka Gothenburg Art Ensemble, där vi finner namn som Lisen Rylander, Signe Dahlgreen, Olimpia Dynarek, Julia Schabbauer, Alberto Pinton och norskan Hildegunn Øiseth.

Vid premiären blir det nyskriven musik av Wättring och Soovik men visionen är att orkestern sedan ska leva vidare som en plattform för nyskriven ensemblemusik – de blickar själva mot framgångsrika exemplet Trondheim Jazz Orchestra som inte är en fast ensemble utan byter både medlemmar och ledare för varje nytt projekt.

I ett inlägg på Facebook beskriver William Soovik sina egna bidrag så här: ”Mina låtar är skitlånga och låter stundtals lite som nån slags lågbudget superhjältefilmmusik, med solon. Som vanligt, helt enkelt …”

Jag ber Malin Wättring beskriva sina alster till premiären.

– Jag har som alltid strävat efter att lyfta fram musikernas personligheter. Det blir några episka berättelser och några mer kärnfulla alster. Samt ett mantra. En go blandning av nordisk jazz, friimpro och skira flöjter.

Hur känns det inför premiären då, William?

– Jättekul och jättepirrigt! Vi har drömt om detta projekt i tre fyra år och jobbat som rediga arbetshästar för att få till det, så det är en stor händelse. Vi ska försöka njuta så mycket vi bara kan!

Och vad blir nästa steg efter de här konserterna?

– Först ska vi ta semester och smälta att det faktiskt hänt, haha! Sen ska vi ge ut en skiva med musiken från konserterna. Tanken är ju att GAE ska leva vidare på ett eller annat sätt efter detta initierande projekt, framtiden får visa hur.

Urpremiären för Gothenburg Art Ensemble sker på Atalante i Göteborg den 19-20 augusti.

Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser