Nummer

Lira #5 2017

Ett spännande år inom musiken är snart till ända, men vi väntar vår vana trogen med tillbakablickarna. Lira #5 2017 blickar som vanligt såväl framåt som bakåt och rakt in i nuets hjärta på samma gång.
Ovanligt mycket bakåt kanske i detta nummer? Fast då betydligt längre än bara januari. Vi tar oss an 1970-talet inom svensk jazz, och konstaterar att det var en expansiv era där jazzen inte minst inspirerades av folkmusik från hela världen. Är du ute efter spännande lyssningstips så är PM Jönssons text en guldgruva.
Ännu längre bakåt blickar Thomas Fahlander när han tar sig för att skriva spelmanslagens historia, en visar det sig ganska så lustig sådan med många oväntade ingångar.
Någon som befinner sig i nuet och dået alldeles samtidigt är flöjtspelmannen Göran Månsson, som med utgångspunkt i föregångaren Ol’Jansas jordnära låtar gör modern och gränsöverskridande folkmusik som verkligen andas 2017.
Samma kan sägas om brittisk-bahrainska trumpetaren Yazz Ahmed vars mix av arabiska skalor och jazz lyckas låta både 1970-tal (ja, här med) och 2017.
Lägg till americanasystrarna Secret Sisters, iransk rave, storyn bakom Sankta Lucia och en kopp standardkaffe med Bosse Sundström så har vi ett gediget Liranummer framför oss innan vi tar klivet in i nästa år.
Häng med!

Medföljande cd: Lira Lyssna 059

01 Sara & Samantha: Hej kompis
02 Sisters of Invention & Bohuslän Big Band: Scharlakansröd
03 Saz’iso: Tana
04 Göran Månsson & Friends: Rallarmarsch
05 Yazz Ahmed: Jamil Jamal
06 Fränder: Hällilaul – Vandrar stum
07 Big Band Splash: Love, your magic spell is everywhere
08 Klas och Andreas: Alvernas dans
09 Mool: Trampar på
10 Lajka: Helmi
11 Buford Pope: Ribbons in her hair
12 Lumi: Jazzpolskan
13 SaliBambra: Besvikelsen
14 Trio Larsson Mayr: Olof Bock
15 Roger Sjöström: Bättre ut
16 Fredrik Kronkvist: Afro blue
17 Rena Rama: Batiali


Pris: 80 kr
  • Beställ %NR%

    (Porto 49 kr tillkommer.)