Nummer

Lira #4 2021

Äntligen!
Ja, den här hösten har sannerligen varit något utöver det vanliga.

Efter beskedet att merparten av pandemirestriktionerna skulle tas bort har musiklivet genomfört en rivstart utan dess like. Länge uppskjutna turnéer skulle genomföras, nya konsertprogram spikas, biljetter säljas, scengolv dammas av, scenarbetare letas upp.
Liveutbudet hösten 2021 måste vara något av det ymnigaste någonsin och kanske blev det ibland till och med för mycket – publiken kunde trots allt inte vara överallt samtidigt.
Men aldrig har väl artisterna mött så storögt förtjusta lyssnarskaror, och sällan har publiken fått uppleva så spelsugna musiker.
Denna unika fas i svenskt musikliv försöker vi skildra i vårt vinternummer genom en lång rad fotografers kameralinser på en mängd olika spelställen runt om i landet – missa inte det bildreportaget!

Utöver det presenterar vi spännande musiker som polske violinisten Adam Baldych, svenska vokalisten Matilda Andersson och pratar med en entusiastisk Merit Hemmingson om hennes nya skivprojekt.
Magnus Säll tecknar den starka historien om slagverkaren Sabu Martinez, en av många invandrade musik som präglad svensk musik.
Och vi åker till Estland för att få veta hur det gick till när det från Sovjetunionen befriade landet återväckte sin folkmusiktradition som nu, trettio år senare, är livaktigare än någonsin.

Från och med nu hittar du förresten vårt nogsamt utvalda soundtrack – Lira Lyssna – som spellista på Spotify. Hela 75 cd-skivor hann det bli sedan vi lanserade konceptet för femton år sedan. Beslutet att inte längre skicka med den i fysiskt format var inte lätt men har vuxit fram de senaste åren och grundar sig på en handfull aspekter som tillgänglighet, tryckkostnader och plaståtgång.
Rätt eller fel? Där kommer åsikterna att gå isär, det inser vi. Tanken med skivan lever hur som helst vidare, och vi presenterar de 16 utvalda låtarna i tidningen precis som vanligt!

PS: Artisten på omslaget är Caroline Pehrson som vi möter i en intervju i tidningen men också får representera den uppdämda spelglädje som präglat hösten. Bilden är tagen av Linda Eliasson.

[Länk till spellistan Lira Lyssna]


Pris: 100 kr
  • Beställ %NR%

    (Porto 49 kr tillkommer.)