Nummer

Lira #4 2015

Höstens första Liranummer kommer med ett omslag i svartvitt och en påfallande övervikt av män (dock överlag rätt smala sådana) mellan pärmarna. Har vi regredierat till stenåldern? Nej då. Det bara blev så, hur enfaldigt det än kan låta! Mer om det i min ledarkrönika i tidningen.

Men vi är vansinnigt stolta över det här numret som frontas av den svenska jazzens mest efterlängtade comebackare: Per Texas Johansson, som efter 15 år i sjukvården nu tar klivet upp på scenerna igen med en av årets mest fascinerande skivor i bakfickan: De långa rulltrapporna i Flemingsberg.

Jazz är fokus även i porträttet av unga sångerskan Cécile McLorin Salvant vars kometkarriär saknar motstycke just nu. Mer i folkton fast på ett fritt och progressivt vis går Johannes Geworkian Hellmans vevlirekarriär som tar ett stadigt grepp om.

Vi presenterar också en försmak ur Katarina Mazettis kommande roman om sjuttiotalets folkmusikscen, pratar fotstamp och fransk-kanadensisk kultur med häftiga Le Vent Du Nord, och tar oss an folkrockens främsta poesisjäl Mike Scott och hans Waterboys som kommer till Sverige i oktober.

Sen tar vi en åttasidig sväng till Algeriet – vars musikscen är på uppgång igen efter ett par mörka decennier. Och på tal om väpnade konflikter, häng med när Peter Bryngelsson går till botten med musik i militärtjänst, från svenska karoliner via det amerikanska inbördeskriget, Vietnam, irak och dagens propaganda- och tortyrmetoder där musiken spelat och spelar en nyckelroll.

Mer: historien bakom Guantanamera, bluegrassrösten bakom Avicii, Lennart Wretlind om att göra radio, Elena Wolay om Älgarnas Trädgård, Johan Scherwin om gången han bjöds på saft och bulle av idolen John Mayall och så förstås 16 sprillans låtar på vår egna cd och recensioner av galna 162 nyutkomna skivor.

Häng med!


Pris: 80 kr
  • Beställ %NR%

    (Porto 49 kr tillkommer.)