Nummer

Lira #2 2016

Våren är här och vi ger oss med full kraft på begreppet modalitet. Vad det är? Tänk dagens dominerande västerländska musik, byggd kring dur och moll och ackordbaserade harmonier. Modal musik har helt andra tyngdpunkter. Här är skalorna i centrum. Skalor med öppnare strukturer och där spänningen i musiken, som vår skribent uttrycker det, uppstår sidledes i relationen mellan tonerna, i stället för veritikalt.

Krångligt? Jo, lite. Därför ägnar vi hela 19 sidor i tidningen åt att reda ut saken. Vi börjar i en taxi 1959 med Miles Davis. Fortsätter med den ursvenska vallmusiken. Och landar till sist på ett modalt center på Kreta. Vi pratar andlighet och kohorn och undersöker vad Massive Attack och Ali Farka Touré egentligen har gemensamt.

Självklart hittar vi på annat också! Vi porträtterar jazzens mesta yrväder Esperanza Spalding, pratar med folkrockande Garmarna inför deras elektriska comeback och lyfter fram den unga men galet lovande folktrion Lyset i forsen, som ”tar traditionerna i nackskinnet och släpar in dem på en svartklubb”.

Vi hälsar även på i Mali och ser hur musiklivet klarar sig. Går igenom countrystjärnan Loretta Lynns karriär, låter jazzpianisten Naoko Sakata berätta sin starka story och flamencogitarristen Robert ”Robi” Svärd dra sin om hur han gick från okänd till scenens snackis.

Och en massa mer! Kolumner med Elena Wolay och Lennart Wretlind och som alltid vår kära samlings-cd som den här gången inleds med Tarabbands mäktiga hit Ashofak baden.

Häng med!


Pris: 80 kr
  • Beställ %NR%

    (Porto 49 kr tillkommer.)