! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Nisse Hellberg klar till nya americanafestivalen

10 mar 2017

Lira har tidigare berättat om Sthlm Americana. En endagsfestival som har premiär 2 september och arrangeras av Stockholmsbaserade bokningsbyrån Northern Trail och Södra Teatern. Festivalen hålls också på Södra Teatern och Mosebacke just när sommaren lider mot sitt slut.

Ett tiotal artister utlovas och nu är de första klara. Nisse Hellberg återvänder till Södra Teatern. Den forna Wilmer X-ledaren hade nyligen turnépremiär på just Södra Teaterns stora scen och Liras reporter kan intyga att det var mycket imponerande. Hellbergs senaste album Vägen västerut är hans första på länge utan Sator-mannen Chips Kiesbye på producentpallen och anslaget är en skånsk countryvariant. En särdeles lyckad sådan, med bistånd av nya producenten Ola Gustafsson. Ironiskt att Hellberg gjort albumet utan Chips Kiesbye då Sators andra sångare Kent Norberg solodebuterade för två år sedan med … just det, en country- och americana-inspirerad skiva.

Nisse Hellberg har bara en countryanstruken skiva under bältet så hans konserter på den färska turnén omfattar även låtar som drar åt rockabilly, blues, cajun, gammal rock’n’roll och pur pop. Med tre musiker i toppklass blir det en formidabel musikfest alldeles oavsett.

De andra två utannonserade akterna är norska Darling West och Spirit Family Reunion från New York. Bägge banden har två album i ryggen.

Darling West. Fto: André Løyning

Darling West (ovan, foto av André Løyning) släppte i fjol Vinyl and a heartache (Vestkyst Records), uppföljaren till 2014 års Spellemannspris-nominerade debut. Och den här gången gick de och vann priset för årets countryalbum, när den norska versionen av Grammis delades ut i januari 2017. Trion ser sig besläktad med artister som Gillian Welch, Kacey Musgraves, Ryan Adams,  Sam Outlaw och Jason Isbell. Allra mest kanske de eviga Gram Parsons och Emmylou Harris.

SFR_Credit_Morten_Fog_TønderFestival_2016-1600-1200x800Bluegrass-svängiga Spirit Family Reunion har producerat och släppt sina två album på egen hand. Hands together från 2015 är det senaste och presenterar ett energiskt band med tvättbräda, fiol och banjo i sättningen. Samtliga medlemmar i sextetten sjunger också, och det lär vara något alldeles speciellt att se halva bandet samsas kring en och samma sångmikfrofon för att stämma upp i harmonierna. Gruppen startade sin karriär med att uppträda i tunnelbanan och på marknader. Old-time music, Woody Guthrie och Avett Brothers är tre ledord.

Förutom på Sthlm Americana spelar Spirit Family Reunion även på Pustervik i Göteborg (29 augusti) och på Solhällan i Malmö (1 september).

Timo Kangas

Annonser