Redaktionsbloggen

New Tide Orquesta ger sin allra sista spelning nästa fredag. Bild: Umi Akiyoshi

New Tide Orquesta tar farväl

14 sep 2023

Nästan 28 år blev det – men efter konserten på Fasching i Stockholm den 22 september är det slut. Bandet som först hette New Tango Orquesta och sedermera New Tide Orquesta för att tona ner kopplingen till tangon, har beslutat att lägga ner – men majoriteten av sättningen kommer att fortsätta att spela tillsammans, i någon ännu obestämd form.

I ett gemensamt uttalande skriver gruppen:

– Pianisten Thomas Gustavsson har valt att lämna bandet vilket gör att gruppen som den har sett ut fram till nu upphör. De övriga medlemmarna har tagit ett initialt beslut om att fortsätta spela tillsammans på något sätt, vilket får framtiden utvisa. Men det blir inte i samma sättning och det blir inte samma musik.

När New Tango Orquesta drog igång 1996 på initiativ av kvintettens bandoneonist och kompositör Per Störby Jutbring var det med idén att skriva och framföra modern tango. Med tiden breddades repertoaren och inriktningen mot en allt öppnare musik med drag av minimalism och postklassiska tongångar – vilket föranledde namnbytet 2012.

Otaliga turnéer har det blivit över i stort sett hela världen, och nio album – där Bestiaro från 2005 hamnade på plats 70 på Liras lista över tidernas bästa svenska folkmusikskivor.

Senaste skivan Mönster outside kom förra året och blir alltså den sista.

Tre av nuvarande medlemmar av New Tide Orquesta har varit med sedan starten: Per Störby Jutbring på bandoneon, syntar och kompositioner, Thomas Gustavsson på piano och Livet Nord på violin. Kontrabasisten Josef Kallerdahl kom med 2001 och cellisten Johanna Dahl 2006.

Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser