Redaktionsbloggen

Musikalisk feelgood med intrikata arr

Lucky Chops
Nalen, Stockholm 4 november 2022

Nästan sex år har gått sedan Lucky Chops senast besökte Stockholm, också då här på Nalen. Sedan dess har bandet som började sin bana med att spela covers på gatorna turnerat flitigt (fram till pandemin vill säga) och släppt flera skivor, nu med egna låtar. Nyaste albumet New day släpptes så sent som för en månad sedan.

Sedan senast har bandet även stuvat om i sättningen, och har nu Nora Nalepka på sousafon och Ben Holcomb på trummor. Dessutom har de till skillnad från tidigare en altsaxofonist i form av Rogerst Charles. Kvar sedan förut finns Josh Holcomb på trombon och trumpetaren Joshua Gawel, samt Daro Behroozi som bytt från tenorsaxofon till baryton. Lucky Chops är nämligen i praktiken en blåsensemble, men en rätt udda sådan.

Med enorm energi sprutar de ur sig låtar proppfulla med detaljerade arrangemang där de ständigt bollar stämmor och melodier mellan sig, riffar loss i tunga ackord eller smattrar fram synkoperade basgångar. Att Behroozi bytt instrument och därmed på sätt och vis roll i sättningen hindrar honom dock inte från att fortfarande vara den som spelar flest solon – han studsar omkring med den stora saxen och släpper fram snabba löpningar, brötar loss i det låga registret eller duellerar med Charles i hisnande soloväxlingar eller med Nalepka i rytande basriff.

Ofta är både energin och tempot höga, de flesta på scenen står inte stilla många sekunder åt gången. Nya låten LC full blast gör minst sagt skäl för titeln, men andra är ännu ösigare. Josh Holmcomb springer omkring och pumpar fram riff med trombonen i alla möjliga riktningar, Gawel pressar fram trumpettoner i nästan orimligt höga register, och Charles står för en rad solon, det ena mer lysande än det andra, samtidigt som han ständigt rör sig fram och tillbaka över scenen.

Även Nalepka dansar loss medan hennes basgångar bokstavligen får publikens fötter att vibrera, och lillebror Ben Holcomb står för stadiga grooves, men även för ett mycket snyggt och oväntat melodiskt trumsolo på pukorna, helt utan komp från blåset.

Som extranummer kommer så några av de covers som Lucky Chops gjorde sig ett namn med, först Stand by me som blir en av kvällens mest återhållsamma låtar, och så Funkytown som på ett briljant sätt går över i en galet intensiv version av James Browns I feel good. Och precis så känner nog alla som var på plats denna kväll.

Text & bild: Rasmus Klockljung


Fler recensioner

Annonser