! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Maria Misgeld skrev en vokal svit inspirerade av förra årets nyår. Pressbild.

Mixa din egen vokala tolkning av årets tolv månader

1 jan 2021

Så här kring årsskiftet kan det passa bra att lyssna på musik som representerar årets tolv månader. Ifall det gäller det gångna året eller det kommande kan vara osagt. Men starten är en sällsamt rödfärgad nyårshimmel.

– På nyårsdagen 2020 färgades himlen starkt röd vid solnedgången. Jag förundrades och läste mig till att ljuset filtreras genom sot och smutspartiklar i luften – ju rödare himmel desto smutsigare luft. Människans påverkan på klimatet, utarmning av jorden och en tynande biologisk mångfald är en skrämmande och påtaglig insikt.

Så berättar folksångerskan och kompositören Maria Misgeld om vad som inspirerade henne till en årsbaserad svit för fyra röster, Bliver himmelen röd på morgonen nyårsdag, där varje del går att höra var för sig. Men de tolv delarna kan också kombineras på olika sätt med varandra. – Musiken speglar årets tolv månader i lika många musikaliska rum. Rum av känslor inför fotavtrycken vi lämnar, genom tiden, på jorden, inför framtiden …

den här webbsidan finns musiken i sin helhet. Som lyssnare kan du skapa din egen version genom att mixa de olika delar efter eget sinnelag.

Text: Eva Nikell

Fakta: Den 33 minuter långa och helt vokala sviten Bliver himmelen röd på morgonen nyårsdag är komponerad av Maria Misgeld och framförs av Eva Rune, Karin Ericsson Back, Katarina Söderlund och Maria Misgeld själv.

Annonser