! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Hampus Norén, Brenda El Rayes, Sara Parkman, Ebo Krdum, Isabell Gustafsson-Ny. Bilder: Selma Grönlund, Manne Wahlsström, Frida Edlund, Olof Grind, Maria Leck.

Mångsinnligt verk uruppförs i gruvan

15 jun 2021

Kulturcentret Ställbergs Gruva i Bergslagen slår i sommar upp portarna igen efter den ack så långa pandemivintern, och gör det bland annat med uruppförandet av verket Till det som alltid funnits, en specialbeställning från Sveriges Radio P2 under ledning av musikern Sara Parkman och konstnären Eric Sjögren, tillika producent på Ställbergs Gruva.

Det musikdramatiska verket sammanför sex musiker, fem tonsättare och fyra berättare för att utforska tro och tvivel, organisering och gemenskap. Det är ”musik om att ha fötterna i jorden och huvudet i himlen och vara i kroppen där emellan”.

– Musiken kommer att röra sig sömlöst i folkliga, jazziga och elektroniska klanger och hämta luft både från Hildegard Von Bingen, Neil Young, Wardruna och Ukrainas bidrag i Eurovision Song contest, berättar Sara Parkman.

Förutom Parkman själv är fyra andra kompositörer inbjudna: den svensksudanesiske ökenbluesmusikern Ebo Krdum, jazzpianisten Isabell Gustafsson-Ny, den libanesiska tonsättaren Brenda El Rayes och så producenten Hampus Norén som Sara Parkman jobbat nära med i sitt eget solomaterial.

På scen hör vi även exempelvis fiolspelande Anna Möller och den libanesiska sångerskan Eva Hanna och det utlovas en mix av musik, text och visuellt material.

Så här säger SR P2:s producent Mats Einarsson om beställningsverket:

– Sara Parkman är definitivt en av vårt lands mest spännande musiker och tonsättare. Det är med stor spänning jag ser fram emot att delge den stora radiopubliken hennes unika verk som Sveriges Radio beställt. Jag imponeras av Saras konstnärliga ambition och hennes mod och att hon levandegör människors liv i en lokal och delvis bortglömd historia, långt från storstadens myller.

Uppförandet sker inför publik perioden 15-18 juli och kommer att spelas in och sändas i SR P2 i höst.

Sara Parkman arbetar för närvarande på ett nytt soloalbum, planerat till våren 2022, men redan till allhelgonahelgen i höst kommer en duoskiva med tonsättaren Maria W Horn.

Patrik Lindgren

Annonser