! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Wadada Leo Smith ger ut ny musik inför 80-årsdagen. Bild: Petri Haussila

Mängder av utgivningar inför Wadada Leo Smiths 80-årsdag

21 maj 2021

Legendariske trumpetaren Wadada Leo Smith fyller åttio år i december, vilket kommer att uppmärksammas under året av finska skivbolaget TUM Records, som gett ut mycket av Smiths inspelningar från senare år.

Allt rivstartar idag fredag då inte mindre än två trippel-cd-boxar med outgivet material släpps. Den ena heter helt sonika Trumpet och här möter vi Wadada Leo Smith solo, fångad sommaren 2016 i en stenkyrka från 1500-talet i Pohja, Finland. Allt inleds med en hyllning till saxofonisten Albert Ayler och vidare rymmer boxen stycken på så vitt skilda teman som sufism, kärleken till famlijen – och bastubad, vi befinner oss trots allt i Finland.
– Akustiken var perfekt för trumpetsoundet. Inspelningarna ägde rum under fyra dagar på sommaren. Det var ett vackert ögonblick för att skapa konst, berättar Wadada Leo Smith i boxens booklet.

Den sakrala tonen går igen även i den andra boxen Sacred ceremonies som utgörs av inspelningar tillsammans med basisten Bill Laswell och Milford Graves, två skivor med var och en av dem som duo, och sist en trioinspelning. Allt inspelat i Bill Laswells studio i West Orange, strax utanför New York.

Trumslagaren Milford Graves gick som kanske bekant bort tidigare i år och boxen tillägnas dennes minne.
– Milford var en av vår tids stora mästartrummisar, som skapade ett nytt sätt att spela rytmer på trumset. Vi kommer att sakna honom och det kommer världen att göra också, skriver Wadada Leo Smith.

Till hösten planeras ytterligare utgivningar, en dubbel-cd med Wadada Leo Smith’s Great Lakes Quartet, och så en 7-cd-box (!) med inspelningar av de tolv stråkkvartetter Smith har komponerat genom åren, den tolfte så sent som 2018.

Patrik Lindgren

Annonser