! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Malin Wättring får årets Säve-Söderbergh-pris

6 mar 2018

Saxofonisten och kompositören Malin Wättring tilldelas 2018 års pris från Bengt Säve-Söderberghs stipendiefond.

Motiveringen lyder: ”Malin har redan visat en imponerande bredd i sitt musicerande. Hon spelar i såväl stora som mindre grupper, oftast saxofon men också gitarr och sång. Hon har också visat en utsökt kompetens och känsla för komposition och som arrangör. Hennes musik är närmast gränslös och spänner över många musikaliska fält. Det ska bli spännande att se vart denna stora begåvning tar vägen”.

Wättring rodde i höstas hem en jazzkatt som Årets kompositör och gav nyligen ut skivan Harvest med musik specialskriven för hennes egen kvartett och Bohuslän Big Band. Liras Ulf Johanson kallade i recensionen musiken för ”fantasirik” och ”okonventionell” och menade att ”Wättring bryr sig föga om storbandsnormer, utan ser det erfarna och skickliga bandet mer som en resurs för egna idéer.”

Bengt Säve-Söderbergh var i 22 år ordförande i riksförbundet Svensk Jazz. Efter sin avgång har han varje år utdelat detta stipendium på 40 000 kronor. Tidigare pristagare är Cecilia Persson, Joel Lyssarides och Naoko Sakata. Årets pris delas ut vid Jazzriksdagen i Halmstad den 18 maj.

PL

Annonser