Redaktionsbloggen

Maija Kauhanen igår på Den Norske Opera & Ballett i Oslo. Bild: Magnus Fröderberg

Maija Kauhanen prisad av Nordiska rådet

1 nov 2023

Den finska folkmusikern Maija Kauhanen tog igår kväll emot Nordiska rådets musikpris 2023, i hård konkurrens med tolv andra nominerade artister.

I bedömningskommitténs motivering står bland annat att:
”Folkmusikern, sångaren-låtskrivaren och kanteleartisten Maija Kauhanen är en explosivt stark och mångsidigt skicklig enkvinnasorkester, som på kort tid skapat sig en betydande internationell karriär.”

”Mest särpräglad är Maija Kauhanen som multiinstrumentalist vid sina liveframträdanden som enkvinnasorkester. På scenen kan man samtidigt höra helvilt kantelespel, kraftigt sånguttryck och en slagverksarsenal bestående av tiotals instrument från cymbaler till klockor, skålar och olika kärl. ”

”Maija Kauhanen behärskar allt samtidigt och ständigt oerhört skickligt, improviserande och varierande helheten. Resultatet av denna fusion av olika epoker, tekniker och stilar är ett häftigt spektakel som förtrollar sin publik överallt.”

Nordiska rådets musikpris har delats ut sedan 1965 ska uppmärksamma skapande och utövande av musik på hög konstnärlig nivå. Vartannat år går det till ett verk av en nu levande kompositör och vartannat år, som i år, till en ensemble eller artist. Bland årets övriga nominerade kan nämnas Johan Lindström, gruppen Sigur Rós och ensemblen Norrbotten Neo.

Prisvinnaren får 300 000 danska kronor och statyetten Nordlys.


Fler recensioner

Annonser