! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Bild från den direktsända presskonferensen i eftermiddags.

Livemusiken tvingas gå i vinteride

16 nov 2020

På måndagseftermiddagen meddelade statsminister Stefan Löfven att det planeras för ytterligare skärpta restriktioner, vars innebörd är att max åtta personer ska få delta i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar från och med den 24 november, liksom att det så kallade ”trubadurundantaget” på restauranger tas bort.

Utgångspunkten är att förbudet ska gälla i fyra veckor, dvs fram till julafton, men om läget inte lättar blir det förlängning över jul och nyår.

Med andra ord: i praktiken ingen livemusik med livepublik i minst en månad, och mycket riktigt började snart ”inställt”-skyltarna att klistras på konsert efter konsert runt om i landet och flera av de de större spelställena, som Victoriateatern i Malmö, var snabba att meddela av de nu stänger helt för publik året ut.

Trion Gyttring tvingas ställa in 22 spelningar inför julen.

En av alla som dagens besked drabbar är folkmusiktrion Gyttring som i egen regi hade lyckats med konststycket att boka upp en hela 22 datum lång turné på bygdegårdar i Mellansverige, där de skulle framföra musik från nyutgivna skivan The Christmas session.

En turné som de så sent som i fredags beslöt att genomföra läget till trots, men i dag alltså tvingas avboka helt.

Så här skriver bandet på sin Facebooksida:
”Det är med stor sorg vi måste meddela att vi nu trots allt måste ställa in vår julturné. Vi har sett fram emot detta så otroligt mycket under en lång tid, men med tanke på smittans utveckling är det här såklart det enda rätta.”

Erika von Knorring i bandet berättar vidare i ett meddelande att de in i det sista hoppades kunna genomföra turnén, som de från början planerat utifrån 50-gränsen, men att det nu var ”spiken i kistan”.
– Men vi gick in med inställningen att vara beredda på att boka av med kort varsel redan från start, så helt oväntat var det inte.
– Nu sadlar vi i stället om för att kunna erbjuda en digital upplaga av julkonserten för de biljettköpare som vill efterskänka sin biljett och ändå få lite irländsk julmusik i vintermörkret. Efter det ser vi fram emot ljusare tider, på alla plan …

Gyttring inspireras av irländsk folkmusik och består av Erika von Knorring (sång, irländsk tvärflöjt, whistles), Patrik Midelf (sång, cittern, gitarr, whistles) och Robbin Ståhl (låtmandola, mandolin, gitarr, sång).

Patrik Lindgren

Annonser