! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Liras höstnummer på väg!

13 sep 2018

I dagarna delas det nya numret av Lira ut till till våra prenumeranter – fullmatat med musik som med varm hand håller dig sällskap in i hösten!

Vi är vanligtvis inte mycket för att upprepa oss och har sällan samma artist på omslaget mer än en gång. Fatoumata Diawara prydde Lira Festival redan 2012, men får nu göra comeback i ”riktiga” Lira med en rejäl intervju. Och hon är förstås något alldeles utöver det vanliga – det vet alla som upplevt henne på scen, vilket man har chansen att göra i Sverige höst.

Fatou är en rakryggad artist som skickligt balanserar mellan modernitet och tradition och besitter en scennärvaro som är närmast knockande. Så läs vår intervju och försök sedan pricka in någon av konserterna – vi vågar nästan lova att ingen blir besviken.

Men numret är förstås fullt av också annat att förföras och inspireras av. Som den lika lättälskade och charmerande norske jazzpianisten Bugge Wesseltoft, apropå hans nya spännande samarbete Rymden tillsammans med EST:s kvarvarande medlemmar.

Nästan alltför lättälskad är den musik som går under namnet ”exotica” – enkel att avfärda som kitsch men ibland av kuriös kvalitet.

På ett helt annat plan åker vi till den jordnära Hagenfesten för att diskutera improvisationens roll i folkmusiken, medan Lars Lovén pratar om rebetikons renässans på Atens tavernor.

Vad mer? Jo, vi pratar med spelmannen Emma Ahlberg Ek om hennes föregångare Hillevi Öberg, vi presenterar jazzlöftet Joel Lyssarides som just släppt sin debutskiva, och så avslutar vi vår serie om pedal steel med en lång intervju med självaste Al Perkins, som spelat med alla från Bob Dylan till Gram Parsons.

Och som alltid förstås alla skivrecensioner, nyheter, snabba tips och vår alldeles egna cd Lira Lyssna!

Köp Lira #4 2018 här eller varför inte slå slag i saken och beställa en prenumeration? Det är bästa sättet att stödja oss så att vi kan fortsätta göra Lira på bästa vis!

Annonser