Redaktionsbloggen

Lena Willemark tar emot Konstnärsnämndens stipendium. BILD: Hilda Sandgren

Lena Willemark prisad av Konstnärsnämnden

5 okt 2022

Konstnärsnämndens årliga stora musikstipendium tilldelas Lena Willemark, med motiveringen:

”Lena Willemark – med sina rötter djupt rotade i den förtida folkmusikens mylla – tillför ständigt nutida näring, lustfylld energi och kroppslig mikrotonalitet till de gränsöverskridande konstverk hon är med och skapar. Lena utmanar i sin konst förutfattade meningar och synsätt medan hon parallellt utvecklar sin lyskraft som levande förebild för medmänniskor och andra musikkonstnärer.”

– Jag är helt enkelt otroligt glad och stolt, säger Lena Willemark om att ha fått stipendiet.

Lena Willemark är sångerska, fiolspelman och kompositör och har genom decennierna gjort stora avtryck – gärna genreöverskridande – både i eget namn och i grupper som Nordan, Frifot, Enteli och på senare år i triokonstellationer som Anders Jormin/Karin Nakagawa och Jonas Knutsson/Mats Öberg.

– Lena är en unik musikant och en omistlig spelkamrat. Alltid på väg, alltid trogen sin inre musikaliska kompass, säger kollegan Ale Möller i en kommentar till stipendiet.

Som en del av stipendiet presenteras ett kortare filmporträtt av Lena Willemark, inbäddat längst ner i artikeln, där hon berättar om sina drivkrafter och vad som har lett fram till det konstnärskap hon i dag visar fram, genom musiken och i mötet med publiken.

Konstnärsnämndens Stora Musikstipendium, som är årligt och på 300 000 kronor, ges till ”en aktiv och gränsöverskridande musikkonstnär med ett betydelsefullt konstnärskap, som tillför musikkonsten och publiken nya dimensioner och som inspirerar nya generationer av musikkonstnärer.”

Stipendiet instiftades så sent som 2021 och gick premiäråret till arrangören, kompositören och dirigenten Hans Ek.

Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser