Redaktionsbloggen

Ingela Hofsten har gjort en dokumentär om storspelmannen Lapp-Nils. Bild: Sveriges Radio

Lapp-Nils – nu också som radiodokumentär

24 okt 2023

Den mytomspunne jämtländske spelmannen Lapp-Nils har sannerligen fått nytt liv det senaste året – efter sommarens storsatsning med föreställningen En musikalisk fantasi om Lapp-Nils, som vi skrev om i Lira här, och tillhörande album med nybildade gruppen Prismaleik (recenserat här) under ledning av Leif Ottosson så kommer nu en radiodokumentär gjord av journalisten Ingela Hofsten.

I Berättelsen om storspelmannen Lapp-Nils, som sänds i Sveriges Radio nu på lördag, får vi följa Lapp-Nils liv – från barndomsåren som sockenlapp, via genombrottet som fiolspelman, till det plötsliga beslutet att gräva ner fiolen. Vi möter musiker som håller minnet efter Lapp-Nils levande och hör om kopplingen mellan svensk och samisk musik.

– Ända sen jag kom in i folkmusikvärlden som ung har jag hört spelmän prata lyriskt om Lapp-Nils och låtarna efter honom, och själv blev jag helt tagen när jag första gången hörde den berömda inspelningen där Måns Olsson trallar en Lapp-Nils-polska. Den är fantastisk! säger Ingela Hofsten.

En av de medverkande i dokumentären är föga förvånande Kjell-Erik Eriksson.
– Den musik jag lever på idag är gamla Lapp-Nils-låtar och jag gör även låtar i samma stil. Det känns viktigt att bevara honom och berätta om honom, säger Kjell-Erik Eriksson i dokumentären.

Programmet sänds i P2 lördag 28 oktober och finns förstås därefter även i appen Sveriges Radio Play.

Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser