Redaktionsbloggen

Kristina Issa har gjort musiken till radions julkalender. Bild: Max Gertrudsson/Sveriges Radio

Kristina Issa hittar magin i mörkret till årets julkalender

2 dec 2023

Kristina Issa har skrivit musiken till årets julkalender i Sveriges Radio, Tjuven på Nikolaus läroverk, som hade premiär 1 december. Vi ringde upp och frågade hur hon gick tillväga.

Du har sagt att du vill skapa minnesvärd musik till årets kalender. Hur gör man musik som folk minns?

– Det handlar inte bara om minnesvärda melodier utan också om att skapa en stämning, någon form av magi. Att lyssnaren vill ha mer och undrar vad som kommer sen … Sen är ju julen inte bara ljus utan har ett mörker, det är den mörkaste tiden på året och vi försöker hitta magin i mörkret. Det där har något melankoliskt över sig som jag försökt applicera på musiken till kalendern. I år blir det fler hela låtar till julkalendern som man kan lyssna på i efterhand också. Mer än så får jag inte säga, men det känns kul!

Kommer man höra skillnad på de här låtarna och andra releaser du gjort?

– Skillnaden mellan hur jag skriver för vuxna och för barn och unga är minimal. Jag tänker att allt som tilltalar en viss grupp tilltalar alla. Allt handlar om en viss stämning. Barn behöver verkligen inte ha något lättare och jag jobbar till exempel inte med beskrivande ljud när jag skriver för barn. Ibland kan barn behöva något som vuxna inte förstår sig på, för de har så mycket fantasi och kan fylla i resten själva. I jämförelse med barn kan vuxna nästan vara för trångsynta.

Vad har du för relation till julen?

– Jag är ett stort fan av julen och har varit det sen jag var liten. För mig innebär julen att livet tar ett litet uppehåll och jag tänker alltid på julen som en magisk tid på året. Så var det också när jag växte upp och då kändes det som att det alltid fanns något att fira och se fram emot varje vecka. Det var advent och lucia, alltid något nytt på julkalendern och i skolan sjöng vi en massa sånger.

Vilken musik förknippar du allra mest med juletid?

Stilla natt och Gläns över sjö och strand, mollvarianten [av Ivar Widéen, reds anm]. De har jag sjungit jättemycket och det finns många snygga arr på dem.

Vad tycker du att Liras läsare ska lyssna särskilt efter i julkalendern?

– Lyssna efter bjällrorna för de har något magiskt i sig!

Sunniva Brynnel

[ur Lira #4 2023]


Fler recensioner

Annonser