Redaktionsbloggen

Stort stipendium till Christer Bothén. Bild: Andreas Dienert

Konstnärsnämndens stora stipendium till Christer Bothén

25 sep 2023

I fredags offentliggjordes att årets mottagare av Konstnärsnämndens stora musikstipendium är Christer Bothén.

Motiveringen lyder:
”Musikkonstnären Christer Bothén har alltid varit på jakt efter nya instrument, spännande uttryck och utmanande ljuduniversum. Genom ett aktivt lyssnande och med en ödmjuk följsamhet, har han tidigt funnit vägen fram till samspel med både musikaliska storheter och med unga konstnärer. Den lustfyllt erövrade kunskapen har han omsorgsfullt fört vidare genom att själv växa ut till en musikalisk skatt och en högt respekterad mästare.”

För Liraläsaren är Christer Bothén välbekant som en ständigt nyfiken utforskare som obehindrat rör sig mellan jazz, afrikansk traditionsmusik, fri improvisation och ljudkonst, oavsett om han spelar på klarinett, den malinesiska jägarlutan donso n’gono eller gnawa-lutan guembri.

– Jag blev väldigt förvånad över detta och inte desto mindre är det ju jättekul. Suveränt, fantastiskt, säger han i ett uttalande efter att ha tagit emot stipendiet som är på 300 000 kronor.

Tidigare mottagare av detta relativt nyinstiftade stipendium är Hans Ek och Lena Willemark.

Christer Bothén porträtterades i Lira 2014, när han var aktuell med fina projektet Xylofonorkestern – läs det reportaget här! (för prenumeranter)

I samband med utdelningen publicerades en tio minuter porträttfilm som går att se här:

Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser