Redaktionsbloggen

Väsen, Nichelle Johansson och Lena Jonsson Trio kommer till Bror Hjorths hus i höst. Bild: Eva Karlsson, Klara G, Bror Hjorth-föreningen..

Konserter i Bror Hjorths hus i höst

10 aug 2021

När vi förra våren med hjälp av en lång rad artister listade Sveriges bästa spelställen var det flera som ville lyfta fram Bror Hjorths hus i Uppsala som en av de mer okända pärlorna.

I första hand är det ett museum inrymt i konstnärens tidigare bostad och ateljé i Uppsala, men här görs också plats för intima konserter. Och med det värsta pandemiska bakom oss presenteras nu en efterlängtad konsertserie öppen för livepublik.

Först ut den 25 augusti är duon Väsen, en konsert som även kommer att liveströmmas. Senare under hösten väntar finfrämmande från exempelvis Lena Jonsson Trio, Fri Form Folk (Sven Ahlbäck, Petter Berndalen och Olof Misgeld) och Bror Hjorth-föreningens egen folkmusikstipendiat Nichelle Johansson.

– Musiken, och då särskilt folkmusiken, har alltid haft en stor plats i Bror Hjorths hem, och sedan några år tillbaka har den också fått en mer framträdande plats i museets programutbud, berättar museets programansvarige Mattias Enström.

– Det känns otroligt roligt att få välkomna så många begåvade musiker till huset. Nu håller vi tummarna för att vi snart ska kunna ta emot mer publik igen. Vi har livestreamat konserter under våren och kommer fortsätta med det, men det blir ändå en annan nerv att spela inför människor i samma rum, säger Mattias Enström.   

Den första konserten blir inte inomhus, utan ute i museets trädgård. Dels för att kunna ta emot en liten publik, dels för att testa hur platsen funkar för eventuellt fler framtida konserter i trädgården. 

– Vi har haft idén ett tag och när vi nämnde det för Olov Johansson blev han entusiastisk och föreslog att Väsen kunde spela där. Ett sådant erbjudande tackar man så klart inte nej till, säger Mattias Enström. 

Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser