! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Roland Pöntinen är konstnärlig ledare för Båstad Chamber Music Festival. Bild: Simon Larsson.

Klassiskt och jazz samspelar i Båstad

21 jun 2018

Pianisten och kompositören Roland Pöntinen axlar från och med 2018 rollen som konstnärlig ledare för Båstad Chamber Music Festival som hålls 25–30 juni.
– Jag känner ju till kammar­musik­festivalen i Båstad väldigt väl och har varit där flera gånger, egentligen ända sedan starten. De tidigare upplagor jag medverkat i har alla varit jättefina och hade verkligen en egen profil. Nu vill jag behålla det som är bra och sen tillföra någonting av mig själv – till exempel ville jag ha med jazz på programmet varje år, och så blir det med start i år.

Kammarfestivalens jazzinslag består i år av Rigmor Gustafsson Kvartett. Andra godbitar ur programmet är till exempel brittiska stråkkvartetten Albion Quartet, bandoneonisten Jens Lundberg samt årets tonsättare – ­Andrea Tarrodi.

Vad har klassisk musik och jazz gemensamt?
– Klassisk musik och jazz har länge befruktat varandra. Många tonsättare, som Ravel och Stravinsky, tog jättemycket intryck av jazzen och försökte integrera jazz i sin musik. Dessutom handlar det om samspelet, det som förenar musiken i en kammarfestival – det är samma täta nervtrådar mellan musikerna i en stråkkvartett som i en jazztrio. Man lyssnar på varandra på ett väldigt aktivt sätt.

Inga bombastiska effekter eller en dirigent som leder en stor orkester med andra ord. Och Pöntinen funderar på om detta intima samspel på scen även kan locka den mer oerfarne lyssnaren av klassisk musik till en kammar­musik­festival.
– Man måste inte vara beläst eller lärd på något vis för att uppskatta klassisk kammarmusik. Den här musiken är så nära inpå och det skapas en naturlig samvaro kring musiken. Sen finns det alltid någonting att titta på när det gäller kammarmusik, det är ett konstant utbyte av impulser mellan musikerna – det är blickar och gester och dramatik, och så är det stilla …

För den lyssnare som vill få sitt intellektuella lystmäte tillgodosett finns det under festivalen även en konferencier som kommer att dela med sig av en och annan anekdot och historia bakom de verk som framförs.

Årets Båstad Chamber Music Festival är den 26:e i ordningen och blir en varierad festival, allt under vägledning av Pöntinens breda musikaliska aptit.
– Det är en balansfråga, musikaliska program får inte bli för spretiga, men ska inte bara ha samma färg heller! Jag hoppas att det ska finnas något här för alla smaker.

Sunniva Brynnel

(Text ur Lira Festival 2018)

Annonser