Redaktionsbloggen

Jonas Knutsson får nytt hedersuppdrag. Bild: jonasknutsson.bandcamp.com

Jonas Knutsson tar över ledarskapet för Umeå Jazz

23 mar 2022

Umeå Jazzfestival är som bekant en av landets mest anrika festivaler, och de senaste 32 åren har Lennart Strömbäck varit den som hållit i rodret i egenskap av konstnärlig ledare. Men allt har sin tid och i sommar avslutar han sitt uppdrag.

Ny konstnärlig ledare för festivalen de närmaste tre åren blir i stället saxofonisten, komponisten, arrangören, producenten och pedagogen Jonas Knutsson, som i somras även valdes in i Kungliga Musikaliska Akademien.

– Jag känner mig mycket överraskad, glad och hedrad över att ha fått frågan att fasas in som Umeå Jazzfestivals nye konstnärlige ledare. Umeå Jazzfestival har en särskild plats i mitt hjärta eftersom jag växte upp med festivalen på 1970-talet när mina föräldrar ingick som volontärer i organisationen. Jag hade själv enkla uppdrag på festivalen i barndomen som till exempel blomsterpojke till Sarah Vaughan samt smörgåsnisse till Muddy Waters med band och biljettrivare med mera, säger Jonas Knutsson i ett pressmeddelande.

Jonas Knutsson berättar också att det var tidiga konsertupplevelser på festivalen som bidrog till han själv kom att välja en bana inom musiken.

– Att kliva in och efterträda Lennart Strömbäck är stort för mig för jag vet att han verkligen lagt ner sin själ i arbetet med festivalen under mer är trettio år. Ett fantastiskt arbete som betyder mycket för musiken, musikerna, publiken och för Umeå på lång sikt. Kultur betyder ju att odla och det kräver mycket tid, kärlek och omsorg för att det ska bli bra. Kanske är det detta Lennart menar när han ibland talar om jazzvärme?

Jonas Knutsson säger att festivalen ska vara en inkluderande fest för alla oavsett ålder, kön, bakgrund och hemvist. Och att den ska vara ”i dialog med samtiden, med blicken in i framtiden och med ett historiskt perspektiv.”

– Jag ser med glädje fram mot arbetet, avslutar Jonas Knutsson.

Patrik Lindgren

Annonser