! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Georg Riedel uruppför ett beställningsverk när P2 sänder ett specialprogram om Jazzkatten. Bild: Mikael Grönberg/Sveriges Radio.

Jazzkatten-galan ersätts av hyllningskväll till svensk jazz

21 sep 2020

Varje år i oktober brukar det ju vara dags för den svenska jazzens lilla julafton, då Sveriges Radio håller sin intima P2 Jazzkatten-gala på Fasching i Stockholm och presenterar årets främsta insatser i ämnet.

Men 2020 har nu inte varit något vanligt år, så någon riktig Jazzkatt-kväll blir det heller inte.

– P2 Jazzkatten är till för att hylla det senaste årets svenska livejazz, men eftersom livejazzen har måst ställa in blir det heller ingen vanlig P2 Jazzkatten-gala. Vi hyllar i stället livejazzen med en fullmatad P2 Jazzkatten special. En magisk kväll med fina återblickar och förhoppningsfulla framåtblickar och massor av jazz, säger programledaren Märet Öman, som vanligtvis hörs i Jazzradion.

Det blir en kväll fylld med direktsända jazzkonserter, lyssnarnas jazzminnen, artistintervjuer och tillbakablickar på tidigare års galor.

Georg Riedel, fjolårets vinnare i kategorin Årets kompositör, har som seden är på beställning av P2 skrivit ett verk som nu uruppförs i direktsändning av ett stjärnspäckat band, bestående av Lisa Rydberg, Filip Jers med flera. Det blir även livemusik med sångerskan Amanda Ginsburg ackompanjerad av Andy Fite på gitarr.

Dessutom guidar Märet Öman lyssnarna genom stämningsfulla konsertögonblick och minnesvärda tacktal från de mer än 25 år P2 Jazzkatten har delats ut och blickar framåt mot vad som kan förväntas av svenskt jazzliv när pandemin klingat av.

P2 Jazzkatten special går av stapeln tisdag 13 oktober kl 19.03-22.00 och sänds från Radiohusen i Umeå och Stockholm. Den vanliga P2 Jazzkatten-galan återkommer hösten 2021.

Annonser