Redaktionsbloggen

Nils Landgren och Hans Backenroth leder Jazz på Skansen i sommar. Bild: Anna Hugosson

Jazz på Skansen återuppstår i sommar

31 maj 2022

Under fyra onsdagskvällar blir det förstklassig jazz från Sollidenscenen på Skansen i Stockholm. Värd för kvällarna är trombonisten och sångaren Nils Landgren med god hjälp av kapellmästare Hans Backenroth som basar för husbandet i dubbel bemärkelse.

– Att få stå på Sollidenscenen som värd för Jazz på Skansen är en stor ära för mig. Jag har under åren fått chansen att flera gånger få uppträda både på SVT:s Allsång på Skansen och på Blå måndag under Svante Thuressons säkra ledning. Det är en mycket speciell känsla som jag fick ett första smakprov på när jag som 16-åring fick spela trombon på Skansen med Gruvöns musikkår från Grums, det då största som hänt i min musikaliska karriär, säger Nils Landgren i ett pressmeddelande.

Inte heller Hans Backenroth är ny på Skansenscenen:
– I början på nittiotalet började jag spela med Arne Domnérus och blev husbasist i jazzserien. För sju år sedan fick jag överta rollen som kapellmästare efter Kjell Öhman och detta är mitt 27:e år för Jazz på Skansen. Det är svårslaget att under sommarkvällar presentera ett urval av den bästa jazzen på Solliden inför flera tusen lyssnare – allt inramat av den hänförande utsikten över Stockholm. Serien är efterlängtad av så många och det känns underbart att komma igång igen, säger Hans Backenroth.

I husbandet hör vi förutom Backenroth och Landgren även pianisten Leo Lindberg och trummisen Jocke Ekberg.

Bland de inbjudna musikerna kan noteras saxofonisten Scott Hamilton, pianisten Jan Lundgren, trombonisterna Karin Hammar och Ebba Åsman och vokalisterna Hannah Svensson, Ellen Andersson, Viktoria Tolstoy, Ida Sandlund och Veronica Mortensen.

Premiär för Jazz på Skansen är onsdag den 10 augusti och sista kvällen blir 7 september.

Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser