Redaktionsbloggen

Bild: Emil Ingmar

Impra-pris till Vänersborg Jazz Academy

11 maj 2024

I helgen har årets upplaga av Jazzfesten avhållits i Visby, och i fredags delade den för jämställdhet inom jazzbranschen kämpande organisationen Impra ut sin årliga utmärkelse Impra Guld

Hederspriset går 2024 till Vänersborg Jazz Academy och delades ut av Impras styrelsemedlemmar Amanda Ginsburg, Matilda Andersson och Isabelle Kongshaug (på bilden ovan) och motiveringen lyder som följer: 

”Årets Impra Guld går till en idé, som blev ett projekt och som på några år har blivit en dynamisk institution av riksintresse.

Med en imponerande uthållighet och med en genomsyrad upplysthet kring jämställdhet och inkludering, har Vänersborgs Jazz Academy lyckats ta sig igenom kulturlivets tuffa projektbarriärer och etablerat sig som ett viktigt, kompletterande nationellt utvecklingscentrum för samtidens jazzmusik.

Det tydliga jämställdhetsarbetet sker organiskt och på ett självklart vis utan att för den skull skyltas med. Ett exempel är de instruktioner som ges till anlitade lärare om vikten av ett jämställt repertoarval och likabehandling i ensemblesituationen.

Att kursverksamheten samtidigt erbjuder plats för olika åldrar och nivåer, från helgkurser för ungdomar från hela landet till fortbildande residens för professionella musiker, gör Vänersborgs Jazz Academy till en verklig förebild, som är med och bär svensk jazzmusik framåt.”

Tidigare har personer och organisationer som Karin Inde, Elaria Orchestra och Jazz i Malmö fått hederspriset, och minsann: närstående Vänersborgs musikförening fick det allra första priset 2012. Verkar finnas något konstruktivt i vänervattnet…

Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser