Redaktionsbloggen

International Citrus Band är med på Liras spellista. Foto: Pressbild.

Gränsöverskridande citrustoner och finsk spiritual jazz på Liras spellista

1 mar 2019

Utsökte pianisten Omer Klein har vi haft med förr på listan – och här öppnar han veckans nylåtslista med öppningsspåret till nya albumet Radio Mediteran, som varmt kan rekommenderas.

Vidare en ny singel med americana-singer-songwritern Deborah Henriksson, lite orientalisk boogie signerad Gili Yalo, och så ett smakprov från en intim duoskiva med Georg Riedel och vibrafonisten Mattias Ståhl.

Sen båten över till Helsingfors där färska kvartten OK:KO bjuder på mustig jazz rotad i spiritual jazz-traditionen. Las Hermanas Caronni kanske någon minns att vi porträtterade i Lira för några år sedan (Lira #5 2013)? En fin tvillingsysterduo med rötter i Argentina. Sen en återutgiven pärla från Étoile de Dakar, från nya samlingsskivan Psicodelia Afro-Cubana de Senegal.

Vad mer? Jo: lite mer svensk americana med Jon-Olov Woxlin från en just utgiven lp, och vidare en pysslig soloutflykt med pianisten Elliot Galvin (omskrivna trumpetaren Laura Jurds sidekick) – här med egen trio med Corrie Dick och Tom McCredie.

My ruthless companion sedan är ett stycke från ett annat syskonpar, Mahsa och Marjan Vahdat, i samarbete med ständigt äventyrliga Kronos Quartet.

International Citrus Band då? Well, ett band med rötter i såväl Sydamerika som kring Medelhavet som förenats kring kärleken till folklig musik och, jag citrusfrukter då.

Duon Akleja är från Tyskland men spelar svensk folkmusik på nyckelharpa och gitarr/bouzouki. Multiinstrumentalisten Hans Fredrik Jacobsen i sin tur är från Norge och har tillägnat sin nya skiva örat, som en symbol för öppensinnat, gränslöst lyssnande.

Sista ordet ger vi till Kristine Polwart och Louis Abbott i en nytolkning av den skotske poeten med mera Ivor Cutlers kultklassiker Women of the world, som blivit en smärre hit i flera omgångar genom åren, först 1983 med Cutler själv och Linda Hirst, och senare i en mäktig version av Jim O’Rourke 1999 – tyvärr inte på Spotify.

Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser