Redaktionsbloggen

Gilad Hekselman för egen maskin. Bild: Josh Goleman

Gilad Hekselman hittade ett nytt musikaliskt universum att utforska

21 mar 2022

”Pandemimusik” blev snabbt ett begrepp under coronans härjningar. För världens alla musiker kunde förstås inte bara trycka på pausknappen utan såg sig snabbt om efter nya sätt att skapa och spela in musik.

Allt blev förstås inte lika minnesvärt men för vissa artister skapade uppenbarligen begränsningarna möjligheter att utforska nya tillvägagångssätt.

Dit hör tveklöst Gilad Hekselman, firad jazzgitarrist, född i Israel men sedan länge baserad i New York. Han berättar att han vid år 2020:s inledning hade laddat upp med en massa nyskriven musik som skulle spelas in med hans band.

– Sen slog pandemin till, och plötsligt var allt jag hade att för att få den här musik att komma till liv mina egna instrument, mikrofoner och en dator, berättar Gilad Hekselman.

Han började jobba med musiken på egen hand, först mest som förberedelser innan bandet kunde samlas i en studio som vanligt. Men pandemin bara fortsatte, och Hekselman började inse att han skulle få klara sig på egen hand.

– Veckor blev till månader. Jag såg hundratals tutorials, tog lektioner i ljudteknik och konsulterade mina producentvänner. Efter tusentals timmar av arbete slutförde jag det som jag kallar Far star.

En skiva som nu ligger färdig för utgivning senare i vår på Gilad Hekselmans nya skivbolag, det brittiska Edition Records, med musik som låter som ingen annan. Det mesta spelas av honom själv: gitarr förstås, men också bas och keyboards, han visslar, spelar tamburin och ”body percussion”.

Eric Harland har bjudits in att lägga trummor, och några andra gäster som Shai Maestro och Ziv Ravitz dyker upp, men i centrum står helt klart Gilad Hekselman egna och högst okonventionella och öppet sökande skapande.

– Far star handlar om min förmåga att resa med fantasin till fjärran ljudgalaxer, allt från insidan av ett rum. Musiken, som jag alltså arbetade med under en pandemi, lämnar mig på något vis med minnen av stor frihet genom det som så tydligt var en väldigt begränsande tid i vår liv.

Patrik Lindgren

LYSSNINGSLÄNK TILL SINGELN LONG WAY FROM HOME

Annonser