Redaktionsbloggen

Gaye Su Akyol förtrollade publiken. Bild: Hélène Lundgren

Gaye Su Akyol vann publiken med karisma och charm

30 mar 2023

Gaye Su Akyol
Fasching, Stockholm 29 mars

Gaye Su Akyol från Istanbul är en innovativ artist med många färger i sin musikaliska palett. Hennes turkiska psykedelia har en helt egen karaktär som prisats och öppnat öronen hos många musikälskare i den alternativa genren.

Det är dock ett decimerat band som möter oss på Faschings scen. De skulle ha varit fem men är bara tre och trummisen är ett inhopp som bara repat med dem tre gånger. Anledningen är både sjukdom och konstiga visumregler.

Men trots detta lyckas Gaye Su Akyol och hennes två musiker att göra en bra spelning och fånga den stora publiken (slutsålt) med i många fall turkiskt påbrå.

Själv är hon en karismatisk sångare och person som charmar publiken och verkligen gläds över dess ovationer.

Görkem Karabudak på gitarr/keyboard får jobba hårt och alternera mellan sina instrument och samplingar. Hans psykedeliska surfgitarr ger ofta en speciell karaktär till musiken.

Den inhoppande trummisen gör ett fantastiskt jobb och lägger tunga och känsliga beats till den inte alltid okomplicerade musiken. Det händer att samspelet skaver lite men med tanke på läget så är det ändå en imponerande spelning.

Vi får höra många låtar från nya albumet Anadolu ejderi och även en del från föregående album. Några äldre traditionella låtar framförs också med allsång som resultat från den entusiastiska publiken. 

Text: Magnus Kjellberg
Bild: Hélène Lundgren


Fler recensioner

Annonser