Redaktionsbloggen

Garmarna inväntar responsen på deras nya album Förbundet som släpps den 6 november. Bild: Severus Tenenbaum

Garmarna hittar högformen på nya skivan

5 nov 2020

I morgon släpps Garmarnas nya och hett efterlängtade album Förbundet, som i deras egna ord ”omfamnar vår historia genom att ta nya grepp och vinklar på den klassiska Garmarna-stilen.”

Redan nu kan den otålige smyglyssna på hela skivan här, exklusivt på Lira.se!

Redan sommaren 2018 skrev vi om detta gräsrotsfinansierade skivprojekt, och när albumet nu ser dagens ljus (eller vinterns annalkande mörker kanske snarare) är det via det franska skivbolaget Season of Mist – främst förknippat med black metal och liknande.

Vilket inte är så konstigt som det kan te sig, för Garmarnas nya skiva är det i särklass mörkaste och tyngsta de någonsin gjort, samtidigt som de tydligt återanknyter till den egna traditionen att tolka gamla ballader i folkton.

Liras recensent Rasmus Klockljung ser alla sina höga förhoppningar infrias och kallar skivan ”deras bästa album sedan Guds spelemän från 1996”, och beskriver den som ”tung, rockig, mörk, nyskapande, mäktig och kanske årets allra bästa skiva”.

Läs hela recensionen här!

I det snart kommande vinternumret av Lira (ute 20 november) berättar bandets violinist, vevlirare med mycket mera Stefan Brisland-Ferner om historierna bakom alla albumets nio låtar.

Så här berättar han om skivans öppningsspår, Ramunder:

”Under perioden 2003-2006 arbetade vi av och till ganska frenetiskt med idéer till ett nytt album och någonstans i den vevan dök Emma upp med Ramunder. Sommaren 2005 repade jag Fröken Julie på Västanå Teater och fick låna en moraharpa av Ola Hertzberg. Jag hade faktiskt aldrig ens känt på en moraharpa innan men jag visste naturligtvis exakt hur jag ville att det skulle låta … Det skulle från sekund ett låta som Konvulsionslåten av Anders Norudde! Det gjorde det förstås inte. Men mödosamt fick jag till spelet och det första jag fick till var den låt som senare blev speltemat till Ramunder. Hur det gick till när vi satte ihop det hela minns jag inte. När vi slutligen skulle spela in Ramunder kändes det självklart att Anders skulle vara med på låten och vi är väldigt glada att han ville ställa upp.”


Fler recensioner

Annonser