Redaktionsbloggen

Balkew Alemu på Parkteatern i söndags. Bild: Hélène Lundgren

Förtrollande etiopiskt groove på Parkteatern

15 aug 2022

Puagme 13 med Balkew Alemu
Selam, Parkteatern, Stockholm, 14 augusti 2022

Balkew Alemu är inte okänd i Etiopien då han varit med i sitt hemlands Idol flera gånger. Men för mig var han helt okänd tills för några veckor sedan då jag lyssnade på hans ep Yene alem som släpptes i maj, musik med ett omisskännligt ethiojazz-sväng med retrofeeling producerat av Girum Mezmur.

På Vitabergsparkens scen leds den nästan blinde Balkew Alemu, som härmed ger sin första spelning utanför hemlandet, in på scenen där han långsamt förtrollar oss med sin etiopiska ormtjusarsång. Tyvärr får vi inte höra mer än fyra låtar (varför!?) vilket känns lite snopet då hans sång verkligen ger mersmak. Det skulle inte förvåna om han i framtiden sällar sig till de riktigt stora etiopiska sångarnas skara.

Kompar denna kväll gör Stockholmsbandet Puagme 13 på etiopiska instrument som krar (lyra), washint (flöjt), trummor, saxofon och kör. Efter Balkew Alemu fortsätter Puagme 13 konserten på egen hand med etiopiska klassiker och får igång den ganska månghövdade publiken med dans och handklapp i den varma sommarkvällen.

text: Magnus Kjellberg
bild: Hélène Lundgren


Fler recensioner

Annonser