Redaktionsbloggen

Publikfavoriterna Hiatus Kaiyote kommer till Stockholm Jazz från Australien. Bild: Claudia Sangiorgi Dalimore

Första artisterna klara till höstens Stockholm Jazz

25 maj 2022

Det kan kanske tyckas vara att gå händelserna något i förväg, med en hel festivalsommar framför oss först, men idag presenterade Stockholm Jazz Festival sin första bokningar till höstens jazzfest som äger rum 14-23 oktober.

Och det ser onekligen ut att bli tätt mellan höjdpunkterna med en lång rad spännande akter redan i denna första omgång. Ur ett Lira-perspektiv gläds vi inte minst åt att den i sommarnumret porträtterade Becca Stevens kommer till Stockholm, liksom den också i Lira nyligen intervjuade vokaliststjärnan Gretchen Parlato. Och så hade vi ju redan planer på att lyfta fram den omsusade saxofonisten Immanuel Wilkins i vårt höstnummer …

Bland svenska akter kan nämnas Joakim Milders grupp Milders PS, Bengt Bergers återuppväckta Cool Beer Funeral Band, Sofie Livebrant med sina Emily Brontë-tolkningar samt det nya samarbetet mellan Nina Persson, Martin Hederos och Nils Berg.

Eric Birath, festivalchef för Stockholm Jazz Festival, lyfter fram några egna personliga höjdpunkter, där nämnda Becca Stevens ingår.

– Att få hit Count Basies favorit, 84-åriga soul- och jazzorganisten Rhoda Scott är som att få hit en bit av jazzhistorien, liksom att för första gången i Sverige få njuta av den Havanna-födde Daymé Arocenas cocktail av musikaliska referenser. Lägg till North Carolina-födda sångerskan, kompositören och gitarristen Becca Stevens som har öppnat en egen nisch inom samtida musik med inspiration från jazz, indie-rock och traditionell appalachisk folkmusik och vi har redan nu en festival som kommer att överträffa det mesta.

– Det är tio år sedan Stockholm Jazz Festival flyttade inomhus och bytte årstid från sommar till höst. Festivalen har vuxit i bredd och styrka och når nu nya scener och delvis ny publik. Pandemiåren har varit tuffa med 2020 som en absolut nollpunkt. Förra året fick vi grönt ljus för publik i nära anslutning till festivalen, i år är vi tillbaka till tiden före pandemin och full publiksatsning, säger Eric Birath.

Det fullständiga programmet släpps i slutet av augusti – hitta alla hittills klara bokningar här.

Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser