Redaktionsbloggen

Ukrainska Yagody är klara för Urkult. Bild: Sofia Lupul

Första akterna klara till sommarens Urkult

18 jan 2024

Vintern håller landet i ett kyligt grepp men det blir ljusare för var dag och … plötsligt är det faktiskt sommar! Festivalfavoriten Urkult planerar för fullt inför sin 28:e upplaga den första helgen i augusti och ”råkade” just läcka sina fyra första bokningar till oss …

På bilden ovan ser ni en av dem, den ukrainska folkmusikkvartetten Yagody, som själva beskriver sina scenframträdanden som något av en ritual. Musiken är traditionsrotad men synnerligen samtida i soundet – lyssna till nysläppta singeln Tsunamia för smakprov!

Häftiga Alice Francis har uppträtt på Urkult tidigare men kommer nu med scenshowen Garbage Catwalk, ”ett hållbarhetsprojekt som använder musikens kraft och konst för att öka medvetenheten om frågan om växande miljöföroreningar och klimatförändringar.” Musikaliskt lånar vi Urkults egen fyndiga beskrivning ”glupsk electroswing” för denna Josephine Baker för 2020-talet.

Två svenska akter är klara också, bägge trior: Lena Jonsson Trio som vi inte behöver presentera och så det supertajta americanabandet Baskery med sin välputsade banjopunk.

Urkult äger rum 1-3 augusti i Näsåker, strax nordväst om Sollefteå.

Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser