Redaktionsbloggen

Den Lira-aktuella Agnes Persson kommer med sin trio. Bild: Klaudia Rychlik

Första akterna klara till höstens Stockholm Jazz

17 jun 2021

Ja! Det blir förstås en jazzfestival i Stockholm till hösten, i år förhoppningsvis nästan som vanligt med lättade pandemirestriktioner i sikte.

Festivalen, som hålls runtom i huvudstaden den 15–24 oktober, siktar i alla fall högt med en hel del internationella finbesök jämte den svenska jazzeliten. I dag torsdag släpptes biljetterna till de konserter som kan presenteras redan nu, och där finner vi toppnamn som amerikanske trumpetaren Theo Croker, chilenska saxofonisten Melissa Aldana, de brittiska banden GoGo Penguin och Nubiyan Twist, Ben Wendel med internationell kvartett och svensk-dansk-marockanska Magic Spirit Quartet.

– Vi följer rådande restriktioner men tror och hoppas på fler lättnader under sommar och höst så att vi kan skapa mer av festivalkänsla, säger Eric Birath, festivalchef för Stockholm Jazz Festival.

Sedan tidigare är det också klart att den brasilianske ikonen Gilberto Gil kommer hit den 17 oktober.

– Att den snart 79-årige Gilberto Gil är fast besluten att genomföra sin turné denna höst ser vi som ett lysande bevis på att musiken lever och är en starkare kraft än en global pandemi, säger Eric Birath.

Bland de de svenska akterna återfinns namn som Amanda Ginsburg, Bo Sundström, Ebba Åsman Quartet och intressanta dubbelduo-projektet Symbio & Sisters of Invention. Därtill en spännande premiär för Per Texas Johanssons nya projekt Orkester Omnitotal, som varvar nyskriven musik med stycken av Igor Stravinskij.

Fjolårets festival blev av men i bantad form, med främst svenska artister och strikt begränsat publikantal i kombination med strömning online.

– Jazzen kräver ett öppet fönster och sinne mot världen, vi längtar så att få interagera med den internationella jazzvärlden igen och bjuda Stockholmarna på stora musikaliska upplevelser, säger Eric Birath.

Festivalens fullständiga program presenteras i augusti. Läs mer på Stockholm Jazz Festivals hemsida.

Patrik Lindgren

Annonser