! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Folk- & Världsmusikgalan slås ihop med Linköpingsfestival och flyttar till Norrköping

4 okt 2017

Efter ovanligt lång tid av ovisshet, hysch-hysch och ändrade planer kan Lira nu avslöja vad som händer med nästa års Folk- & Världsmusikgala, den nionde i ordningen.

Galan och dess kringaktiviteter slås ihop med den i höstas med kort varsel inställda Linköpings Folkmusikfestival – men hålls i … Norrköping!

Festivalgeneral tillika RFoD:s verksamhetsledare Niclas Pereira dos Reis Lindblad är påtagligt nöjd och entusiastisk över lösningen, när vi pratas vid. Ett av de smärre bekymren har dock varit vad hela arrangemanget ska kallas – och till slut landade man i en variant av arbetsnamnet: ”Folk & Världsmusikgalan och Linköpings Folkmusikfestival @Norrköping”. Vad den kommer att kallas i folkmun återstår att se!

Det hela kommer att äga rum 6-7 april 2018, fredag och lördag, på Louis De Geer Konsert & Kongress, en före detta pappersfabrik i Norrköpings centrum – lustigt nog ritad av samme arkitekt som låg bakom Stockholms konserthus. Tillverkningen lades ner 1986 och åtta år senare nyinvigdes anläggningen som konserthus, med som huvudnummer den stora De Geer-hallen med 1300 sittplatser.

Själva galakvällen kommer att genomföras enligt inkörd modell i nämnda konsertsal, en radiomässig föreställning med prisutdelningar och en lång rad artister. Festivalen pågår bägge dagarna i hela huset och här tänker man fullfölja tidigare års Linköpingsfestivalers ambition att blanda svenska med internationella artister.
– Det fina är att både galan och festivalen på det här viset får en större budget, när vi nu slår ihop våra påsar. Och även konceptmässigt ser vi synergieffekter, Linköping var ju bra på att locka den yngre publiken till exempel. Vi ser det här som en möjlighet att utveckla både oss själva och Folkmusiksverige!

Niclas Pereira dos Reis Lindblad kommer att ha det mer övergripande ansvaret medan Sonia Braska från LFF blir arrangemangets producent med mer handgripligt ansvar för bokningar och upplägg. Påpekas kan att detta upplägg i dagsläget endast gäller just 2018 – framtida upplagor återstår att diskutera.

Patrik Lindgren

Annonser