! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Del av affischen till Folk & Världsmusikgalan som sänds live från Stallet i Stockholm den 27 mars.

Folk & världsmusikgalan blir en digital corona-special – nu öppnar nomineringarna

10 nov 2020

Vårens Folk & Världsmusikgala 2020 blev en begränsad tillställning, snabbt omorganiserad efter att pandemin precis slagit till i Europa. Galan våren 2021 blir ytterligare en specialversion.

Thuva Härdelin, verksamhetsledare för Riksförbundet för Folkmusik och Dans, berättar hur tankarna gick inför vårens evenemang.
– När jag började jobba i augusti efter semestern var känslan att jag coronan till trots hade chansen att börja planera en fantastisk gala 2021! Jag gnuggade mina händer i glädje och såg fram emot att sätta ihop jury och programråd och styrgrupper … Men redan på eftermiddagen samma dag insåg jag att det var ett helt annorlunda musikår jag hade att förhålla mig till.

Härdelin poängterar att en av galans främsta uppgifter är att premiera och lyfta fram de artister som synts mest på landets scener under året som gått.
– Den grundbeskrivningen av galan är skapad av många människor genom åren. Då går det ju inte att bara köra sitt eget race, och det var det här jag hade att förhålla mig till.

Ett annorlunda år krävde med andra ord en annorlunda gala.
– Visst har några musiker varit ute och spelat, men det här är inget vanligt år. Så det landade i att jag fick i uppdrag av RFoD:s styrelse att planera för en digital Folk & Världsmusikgala 2021, en ”corona edition” av galan.

Prisstatyetterna byts denna gång ut mot stipendiepengar; att tillverka statyetter kostar en ansenlig summa och sannolikt behöver Sveriges kulturarbetare rent krasst pengar mer än symboler just nu.

Priskategorierna anpassas även de efter det kulturens nödår som 2020 inneburit.
– Vi kommer inte att ha de vanliga priskategorierna. Vi vill i stället ha in förslag till nomineringar som avser alla tänkbara insatser som varit av värde för folkmusikens genrer under året. Det kan vara ett skivsläpp, en artist eller en arrangör, men också andra typer av aktörer som till exempel en ljud- och ljusfirma som jobbar med artister och som ställt om och gjort något fantastiskt bra för folk. Det kan också vara ett studieförbund – det kan vara så mycket!

Fram till den 10 december kan vem som helst gå in på galans hemsida och nominera vem som helst eller vad som helst.
– Ju fler nomineringar desto bättre! Det som är extra viktigt i år är att folk verkligen skriver motiveringar och berättar varför de föreslår något. För det kan dyka upp många nya namn som juryn i nuläget inte känner till.

Sunniva Brynnel

Fotnot: Folk & Världsmusikgalan strömmas live från Stallet i Stockholm den 27 mars. Mer info på www.folkgalan.se

Annonser