! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Teija Niku är ny konstnärlig ledare för Haapavesi Folk Festival. Bild: Adam Johnson

Finska festivaler på uppgång

25 jun 2018

I årets Lira Festival tittar vi lite extra på Finland, där vi i sommar bland annat kan se fram emot klassiska festivaler som Kaustinen Folk Music Festival 9-15 juli och perioden som följer Pori Jazz 14-22 juli.

En annan fin festival med anor är Haapavesi Folk Festival som firar 30-årsjubileum den 28-30 juni. Till vardags dragspelande Teija Niku är ny konstnärlig ledare för Haapavesi och har lång personlig erfarenhet av festivalen.
– Jag var där redan som barn, och gick på läger – hela festivalen startades faktiskt som ett folkmusikläger. Då undervisade lärare som dragspelerskan Maria Kalaniemi på Haapavesi, så jag hade samma lärare när jag var åtta som när jag sen studerade musik på universitetsnivå.

Lägerdelen av Haapavesi verkar vara en av festivalens viktigaste byggstenar?
– Ja, och jag har haft det i baktanke när jag bjudit in artister: Vad kan de erbjuda lägret? Jag måste hitta några internationella artister som kan undervisa i olika fiol­stilar till exempel, och några finska fiollärare dessutom. Sen kommer det ju andra instrumentalister och sångare till lägret också, som vill lära sig. Bara att få vara i samma rum och andas samma luft som sin idol kan vara häftigt för någon som lär sig att spela.

Hur skulle du säga att det står till med folkfestivalerna i Finland i dag?
– Det känns som att vi är inne i en ny folkmusikvåg! Jag har träffat så många människor som kommit till Kaustinen till exempel, utan att veta någonting om folkmusik. Sen blir de fast och kommer år efter år. Även folk som är medelålders och brukade gå på rockfestivaler när de var unga och nu är på jakt efter något intressant. Folkfestivaler är en bra kompromiss där, för oftast finns det breda artister också som de flesta känner till.

Sunniva Brynnel

Annonser