Redaktionsbloggen

Symbio. Bild: Erika Soldh-Ahlström

Festivalaktuella Symbio blickar framåt

5 jul 2024

Deras förra skiva Endeavour som gavs ut hösten 2022 utsågs till årets album på Folk & Världsmusikgalan våren därpå. Juryns motivering löd: 

“Med små medel skapas ett unikt och stort, filmiskt och färgstarkt sound. Ett öppnat fönster mot nya glimrande vidder, som bjuder in en ny publik till den svenska folk- och världsmusikscenen och en grupp som envetet karvat in sin helt egna nisch i den moderna folkmusiken. Vem hade kunnat drömma om att en vevlira, ett dragspel och en stompbox kunde låta så här?”

Nu börjar det bli dags för duon Symbio att samla sig för mer musik, och på självaste midsommarafton släpptes den nya singeln Parting road.

– Vi ville släppa singeln nu inför några festivalspelningar vi ska göra i sommar. Vi är inbjudna att spela på bland annat en av Europas största festivaler, Colours of Ostrava i Tjeckien, och även Viljandi Folk Festival i Estland, Montelago Celtic Festival i Italien och Korröfestivalen i Sverige. Vi ser så mycket fram emot att få möta publiken på dessa scener, hälsar vevliraren Johannes Geworkian Hellman, som tillsammans med dragspelaren LarsEmil Öjeberget utgör Symbio.

Parting road visar vägen mot ett nytt, fjärde album för duon, men den här gången tänker de låta processen ta lite mer tid och snarare än att spela in hela skivan på en vecka så tar de sig an en låt i taget. 

En andra singel är planerad till hösten och hela albumet får vi nog vänta på ett ytterligare ett år – och hur den kommer att låta får framtiden utvisa. Singeln lyckas i alla fall på samma gång andas både melankoli och framåtblickande.

– Parting road är en låt från platsen där livets stig delar sig. Vägarna ber oss att välja, utan att kunna säga vart de ska leda oss. Vi behöver ta en väg, för att hitta vidare och se vad livet kunde bli. När vi väl börjat gå – så kanske nya möjligheter öppnar sig där framme, säger Johannes Geworkian Hellman.

Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser