Redaktionsbloggen

John Scofield kommer till Fasching in Bloom på Skeppsholmen i sommar. Bild: Nick Suttle

Fasching flyttar ut jazzen till Skeppsholmen – igen

5 apr 2022

Vi har hunnit vänja oss vid att Stockholm Jazz Festival hålls inomhus i mörka oktober, men i många år var det ju sommar och utomhusscenerna på Skeppsholmen som gällde.

Festivalen kommer att fortsätta som vanligt på sitt nytillvanda spår i höst, men utöver det lanserar i dag den stockholmska jazzklubben det nya konceptet Fasching in Bloom – på just Skeppsholmen.

Tretton sommarkvällar blir det från 8 juli och fem veckor framåt, i ArkDes och Moderna Museets trädgård. Programmet en mix av tungt kreddiga internationella namn och svenska favoriter. Och jazzhistorien på Skeppsholmen går längre bakåt än festivalen, påpekar Faschings VD Eric Birath.

– Redan på 1960-talet hölls konserter på Moderna Museet av jazzorganisationen Emanon vilka blev Föreningen Sveriges Jazzmusiker som nu driver Fasching. Sen kom jazz- och bluesfestivalen med Skeppsholmen som hemmaplan. Därför känns det också helt följdriktigt att jazzen får återvända till ön mitt i stan med en internationellt högklassig uppställning.

Men vilka kommer då? Jo, bland tungviktarna ser vi gitarrmäster John Scofield med kvartett, saxofonisten Charles Lloyd som därtill tar med sig Bill Frisell, sångerskan Cécile McLorin Salvant, Avishai Cohen Trio och så två av den brittiska scenens allra hetaste: Emma-Jean Thackray och The Comet is Coming.

Mer från hemmaplan bjuds Joel Lyssarides Trio, Amanda Ginsburg, Nils Landgren Funk Unit och Rigmor Gustafsson Kvartett liksom ett par genrebreddare som Amason och Sara Parkman. Men vänta, vi glömde ju själva öppningskvällens dubbeldejt med Hailu Mergia och Goran Kajfeš Subtropic Arkestra.

– Den här blandningen borgar för tretton speciella och unika kvällar från visjazz till fusion och jazztronica, folkmusik till jazzfunk och poprock, från vemodig eftertanke till framåtlutat partysväng, säger Eric Birath.

Biljetterna släpps på torsdag.

Patrik Lindgren

Komplett program:
Hailu Mergia och Goran Kajfeš Subtropic Arkestra, 8/7
The Comet is Coming, 9/7
Cécile McLorin Salvant, 14/7 
Emma-Jean Thackray, 16/7 
Charles Lloyd Quartet med Bill Frisell, 21/7
John Scofield, 22/7
Joel Lyssarides Trio, 23/7
Amanda Ginsburg, 29/7
Nils Landgren Funk Unit, 30/7
Amason, 4/8
Rigmor Gustafsson Kvartett, 6/8
Sara Parkman, 12/8
Avishai Cohen Trio, 13/8

Annonser