! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Exil-iransk stjärna till Sverige i helgen

19 feb 2015

Nu är det dags: den iranske exilmusikern Mohsen Namjoo kommer till Sverige för en serie spelningar i Karlskoga, Malmö, Stockholm och Göteborg. Den 38-årigen sångaren och setar-spelaren valde att gå i landsflykt 2009 efter att ha dömts till fängelsestraff för hädelse. Sedan dess lever och verkar han i USA och gav i somras ut sitt sjunde album sedan debuten Toranj 2007.

Sistlingsverket heter Trust the tangerine peel och är en mix av egna låtar och egenartade tolkningar av västerländsk musik, som när han utgår från Eric Clapton Layla i låten Roo Dast, eller Led Zeppelins Whole lotta love som blir Golmammad i Namjoos tappning.

Arrangören Mixmusik i Malmö levererar inför händelsen en så välformulerad kortbiografi att vi återpublicerar den rakt av här:

Namjoo är verksam som sångare, kompositör, musikvetare och setar-spelare (setar är ett traditionellt persiskt lutinstrument.) Namjoos musik och texter är mycket känslosamma, och hans stil uppvisar en blandning av klassisk persisk poesi (med inspiration från exempelvis Hafez, Rumi och Saadi) med västerländska inflytanden från rock, blues och jazz. Kombinationen av iranska folkmusikrötter och dessa västerländska ingredienser ger hans musik en unik och personlig prägel. Han är en självständig, musikalisk ensamvarg och hans texter får ofta en särskild spets genom satiriska inslag, vilka på ett träffande sätt speglar den frustration och uppgivenhet som många unga iranier upplever i vår tid. 2006 dömdes han i sin frånvaro till fem års fängelse i en islamisk domstol för att ha ”förlöjligat” en viss sura i Koranen (Ash-Shams).Numera bor han i New York i USA, men är född och uppvuxen i Iran, där han bland annat studerade teater och musik vid universitetet i Teheran för framstående musiker och pedagoger som Alireza Mashayekhi och Azin Movahed. Namjoo studerade även folkmusik för Ghorbane Soleimani och är idag även verksam som musikproessor på Standford University.

Mohsen Namjoo spelar på Stadsteatern Nya Folkets Hus i Karlskoga i kväll, Moriska Paviljongen i Malmö på fredag, Stockholms Konserthus på lördag, och Göteborgs Konserthus på söndag.

Liras recensent Hama Biglari kommer att recensera konserten i Stockholm.

Annonser